Főleg költségvetési forrásokból fizeti ki a román kormány a Brancusi-kisplasztika árát

Főleg költségvetési forrásokból fizeti ki a román kormány a Brancusi-kisplasztika árát
További költségvetési forrásokat mozgósított szerdai ülésén a bukaresti kormány annak érdekében, hogy a román állam megvásárolja Constantin Brancusi világhírű román szobrászművész A Föld bölcsessége című kisplasztikáját, amelyet a román nemzeti örökség részének tekint.

A bukaresti kormány eredetileg a 11 millió eurós vételár nagyobb részét – hatmillió eurót – közadakozásból akarta előteremteni és márciusban csak ötmillió eurót különített el a szobor megvásárlására. Mivel a román állam csak idén élhet elővásárlási jogával és az áprilisban kezdődött közadakozásból mindössze 1,27 millió euró gyűlt össze, a kormány szerdán rendeletet fogadott el arról, hogy a hiányzó összeget szintén költségvetési forrásokból pótolják ki. A Brancusi az enyém elnevezésű, szeptember végén lezárult adománygyűjtési kampányt a kormány nem tekinti kudarcnak, hiszen több mint százezer embert mozgatott meg.

Bár A Föld bölcsességére kiírt közadakozás meghosszabbításáról letett a kabinet, a szobor körül kialakult társadalmi összefogásra való tekintettel szerdai ülésén egy Brancusiról elnevezett kulturális alap létrehozásáról is döntött. A kulturális tárca keretében létrehozandó Brancusi Alap továbbra is fogadja azok adományait, akik hozzá akarnak járulni ahhoz, hogy Románia további kortárs és a nemzeti örökség részét képező műalkotásokat vásárolhasson meg.

A Föld bölcsessége című szobor egy földön ülő meztelen nőt ábrázol. Megvásárlása után egy bukaresti múzeumban fogják kiállítani – ígérte a román kormány. A húszmillió euróra értékelt kisplasztika jelenleg Gheorghe Romascu műépítész örököseinek tulajdonát képezi, Romascu 1911-ben vásárolta meg azt Brancusitól.

A modern plasztika egyik meghatározó egyéniségeként elismert Brancusi 1876-ban született Romániában és 1957-ben halt meg Párizsban. Kevés műve található Romániában, köztük az egyik legismertebb egy monumentális zsilvásárhelyi (Targu Jiu) alkotás, A végtelen oszlop, amelyet az első világháború áldozatainak emlékére emeltek 1937-ben.

(MTI)