Főleg fiatalok jönnek vért adni

Akt.:
Főleg fiatalok jönnek vért adni
Megduplázódott Nagyváradon a véradók száma a bukaresti tragédia óta. Egyúttal felmerül a kérdés, hogy nálunk hány sérültet tudnának ellátásban részesíteni egy nagyméretű katasztrófa esetén.

Amint Romulus Roman főasszisztenstől, a nagyváradi vérközpont munkatársától megtudtuk, eddig átlagban harmincöt-negyven személy jött naponta, most viszont mintegy nyolcvanan jelentkeznek. Legnagyobbrészt fiatalok, akiket megérintett az, ami fővárosi társaikkal történt és segíteni akarnak. Egyénileg is jönnek, de tizenöt-huszonöt tagú csoportok is bejelentkeznek nap mint nap – egyetemisták, munkások, csendőrök, rendőrök. Mint megtudtuk, a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség munkatársai is szervezetten jöttek vért adni. Az átlagéletkor harminc év.

Hosszabb program

A bukaresti tragédia óta amúgy a váradi vérközpontban meghosszabbított program szerint várják a véradókat, azaz már reggel hét órától fogadják őket, s a program nem zárul le fél tizenkettőkor, mint egyébként, hanem esetenként fél egyig is folytatódik. „El tudjuk látni a feladatainkat, azaz elvégezzük a véradást megelőző vizsgálatokat és a vérvételt magát, csak a várakozási idő lett hosszabb valamelyest” – mondta a főasszisztens. Megkérdeztünk néhány várakozót is – mint elmondták, másfél órája vannak ott, s nem tudják, mikor kerülnek sorra.
Beszéltünk néhány fiatallal, aki épp sorára várt. Mindannyian egyetemisták, mondták el, néhányan közülük már adtak vért más alkalommal is, de az, hogy most eljöttek, legnagyobbrészt a bukaresti tragédiának tudható be. „Amikor tudomásomra jutott, hogy vérre van szükség a sérültek ellátására, eldöntöttem, hogy én is segítek, amivel tudok” – mondta egyikük.

Soha nem elég

Kérdésünkre, hogy amennyiben Váradon hasonló tragédia történne, milyen mértékben tudnák ellátni a sérülteket, dr. Hadrian Borcea, a SMURD megyei vezetője elmondta: harminc-negyven személyt tudnának egyidejűleg sürgősségi ellátásban részesíteni, ezen belül 10-15 kritikus állapotban lévő személyt képesek intenzív terápiában létesíteni, továbbá három-négy műtéti beavatkozást végezhetnek el párhuzamosan a Megyei Kórház sürgősségi osztályán. S hogy mindez elegendő-e? A SMURD vezetője szerint soha nem jelenthető ki az, hogy elegendő a sürgősségi ellátás kapacitása, hiszen nincs felső határ, bármikor történhetnek olyan tragédiák, melyeknél a sérültek száma meghaladja a lehetőségeket. A kórházak soha nem lehetnek eléggé felkészülve az igazán nagy tragédiákra. Nagyváradon nincs is tizenhárom kórház, mint a fővárosban, viszont más városokhoz viszonyítva nem állunk rosszul, jelentette ki dr. Hadrian Borcea. Ami pedig a megyei helyzetet illeti: lehetne több lélegeztető készülék, s azoknak a szakorvosoknak a száma sem elegendő, akik a kritikus állapotban lévő pácienseket el tudják látni. Viszont kidolgozott terveik vannak arra az esetre, ha a sérültek száma több, mint ahányat el tudnak látni – egy részüket más városok vennék át, többek között Kolozsvár és Temesvár.

Neumann Andrea