Föld alá vinnék a forgalmat

Föld alá vinnék a forgalmat
A nagyváradi önkormányzat úgynevezett megoldástanulmányt rendelt egy nemzetközi hírű francia tervezőcégtől annak érdekében, hogy a föld alá vigye a gépjárműforgalmat a Nagyvásártéren.

Nem elégedett az önkormányzat a néhány évvel nagy felhajtással kialakított új városközpontbeli körforgalommal, ezért inkább a föld alá vinné a gépjárműforgalmat. A városházán tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Mircea Mălan alpolgármester úgy fogalmazott: tulajdonképpen egy földalatti közlekedési hálózatot alakítanának ki, ugyanis ez több szakaszból állna, vagyis nem egységesen egy alagútrendszerben, hanem megszakításokkal haladna forgalom a Dacia/Baross-hídtól a Cantemir/Ghillányi útra való kanyarodásig úgy, hogy több rámpa épülne, és menet közben az autók időnként feljönnének a felszínre. Hangsúlyozta, hogy a villamosok továbbra is a földfelszínen haladnának.
A felvázolt elképzelés érdekében az önkormányzat egy úgynevezett megoldástanulmányt rendelt a francia Egis nevű tervezőcégtől, ami abban különbözik a hatástanulmánytól, hogy az értéke nem haladta meg a 30 ezer eurót. Hét javaslat lett kidolgozva, az A1 variáns becslése szerint a befektetés körülbelül 20,5 millió euróba kerülne. Ezt a pénzösszeget az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetésének valamelyik pályázatkiírási támogatásából finanszírozná az önkormányzat, illetve B variánsként kormánypénzek, C tervként pedig helyi költségvetési források is felmerülhetnek.

Ciucur Losonczi Antonius