Fokozzuk az odafigyelést

Fokozzuk az odafigyelést
Szatmár megye – A hirtelen hőmérsékletváltozás rossz hatással van az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre. Ilyenkor — tavasz közeledtével — nagyobb odafigyelést igényel a szervezetünk is.

Idén sem regisztráltak eddig influenzás megbetegedést megyénkben, és egyre csökken a jellegzetes téli betegségek (légúti fertőzések, tüdőgyulladás, stb.) száma is. Influenza helyett viszont az egészséges embereknek is gondot okozhat a hideg- és meleg-, illetve a kettős frontok gyakori váltakozása, ami ingerlékenységgel, nyugtalansággal és depressziós panaszokkal járhat együtt, a hidegfront pedig általában kábultságot, fáradékonyságot okoz.

Az utóbbi pár napban drasztikusan megemelkedett a mentőszolgálaton a beérkező hívások száma, és ezzel együtt a sürgősségen a rosszullétre panaszkodók száma.

Kritikus időszakok

A jelenséggel kapcsolatban dr. Láng Lászlót, a Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének alelnökét kérdeztük, aki elmondta, hogy az emberi szervezet számára két kritikus időszak létezik egy évben: az egyik az ősz, amikor a hirtelen hőmérsékletcsökkenést kell megszokni, a másik pedig a tavaszi felmelegedés. „Nem önmagában a meleg okozza a panaszokat, hanem a hirtelen és drasztikus hőmérsékletemelkedés, amelyhez nincs ideje alkalmazkodni a szervezetnek” — mondta a családorvos. A tavaszi felmelegedést váltakozó hideg-, meleg- és kettős fronthatások kísérik, amelyekre egyes krónikus betegek, elsősorban az idősek érzékenyebbek, nekik ezért tudatosabban kell felkészülniük az időjárási változásokra. Ilyenkor a krónikus szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek fokozottan kell figyelniük, és az első olyan tünetnél, amely nem megszokott vagy egy megszokott súlyosabb változata, jelezniük kell azt család- vagy szakorvosuknak, aki a megváltozott helyzethez tudja igazítani a gyógyszerezést, s így elkerülhetővé válik a súlyosabb komplikációk kialakulása. Gyakoribbak a betegségek szövődményei (agyérgörcsök, infarktus, stb.), de odafigyeléssel a legtöbb elkerülhető. Érdemes ilyenkor kerülni a fizikai megterhelést — hangsúlyozta dr. Láng László —, és lehetőleg ne fogyasszanak nehéz ételeket, hisz ezek energiát vonnak el a tavasszal amúgyis lemerült szervezettől.