Fokozódó bizonytalanság

Fokozódó bizonytalanság
Szatmár megye – A Szabad Tanügyi Szakszervezet és a Nyugdíjasok Megyei Egyesülete a csendes tiltakozást választotta tegnap a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal hivatal előtt.

A szakminisztériumok képviselővel folytatott meddő tárgyalások sorozata után, tegnap délelőtt a Szabad Tanügyi Szakszervezet szatmári szervezete a Nyugdíjasok Megyei Egyesületével együtt sztrájkőrséget tartott a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal előtt. A téren megjelent elégedetlen pedagógusok olyan feliratokat tartottak fel, mint „Tiszteljék a törvényt, tiszteljék az oktatást!”, „Az ország egyre szegényebb, miközben egyre több a milliárdos!”.Felszólalt a megszüntetésre ítélt Dariu Pop Általános Iskola egyik tanára is, mondván, hogy az iskola- összevonások következtében harmincfős osztályokat fognak kialakítani és délutáni oktatásra is szükség lesz, ami az oktatás minőségének romlásához fog vezetni. „Nem szívesen vonulunk utcára, de elviselhetetlen már ez a bizonytalanság, amit az egyre másra megszülető, egymásnak ellentmondó, hirtelen hozott törvények okoznak, a minisztériumban olyan egyének hoznak döntéseket, akiknek nincs kellő ismeretük a román tanügyi rendszer működéséről.

A tanügyi törvény nehezen érthető, nincs megfelelően kidolgozva. A döntések meghozatala előtt alaposabb előkészítésre, párbeszédre lenne szükség”, mondta el Nemes Katalin nyelvtanár. Marian Mircea, a Nyugdíjasok Megyei Egyesületének elnöke felszólalásában több tiszteletet kért a nyugdíjasokkal szemben. A nyugdíjasok egyetlen dolgot kérnek, mégpedig, hogy a nyugdíjpont értékét a bruttó átlagbér 45%-ra emeljék. Radu Giurcă prefektus is megjelent a csendben tiltakozók előtt. Elismerését fejezte ki a civilizált módon tiltakozókkal szemben, mondván, hogy egyes intézményeket már párbeszédre hívott, és megpróbálnak közös megoldást találni a problémákra. A mostani megszorító intézkedések érzékenyen érintenek minden társadalmi réteget, a reformokat 20 éve kellett volna elkezdeni.

Pándi Annamária