Főhajtás Ady Endre nagysága előtt Székelyhídon

Főhajtás Ady Endre nagysága előtt Székelyhídon
1877. november 22-én születet az Érmellék legnagyobb költője, a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja, Diósadi Ady András Endre. Rá emlékeztek vasárnap 12 órától Székelyhídon a Nedeczky-háznál, melyben többször vendégeskedett rokonainál az 1900-as évek elején.

A megemlékezés a Nedeczky-ház falán elhelyezett Ady-emléktáblánál az Ifjú szívekben élek című versének első szakaszával kezdődött.
Elsőkén Béres Csaba, Székelyhíd város polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Arra emlékeztetett, hogy 138 évvel ezelőtt, mikor Érmindszenten megszületett Ady Endre, még senki nem sejtette, hogy akkor és ott az Érmellék egyik legtündöklőbb fáklyája lobbant fel. Ő lett huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, és egyben a magyar politikai újságírás egyik legnagyobb alakja, hazafi és forradalmár. Cikkei, melyekben a fejlődést és a haladást sürgetik ma is aktuálisak.
Kiemelte, hogy Ady nagyságát nem lehet pár szóban ecsetelni, csak a munkásságán keresztül ismerhető meg igazán. Arra kérte az érmellékieket, hogy olvassák a műveit minél többet és legyen Ady példakép mindenki számára.
Reményét fejezte ki, hogy az Érmellék és benne Székelyhíd képes újabb világító fáklyákat adni a Világnak.
A polgármester úr beszéde után Kaszta Alexandra, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum 9 C. osztályos diákja előadásában halhattuk Ady Endre a Szeretném, ha szeretnének című verset, majd a Búzavirág népdalkör lépett fel. Utána Munkácsi István, a líceum 9 B osztályos diákja szavalta el a költő Nekünk Mohács kell című versét, amit a Búzavirág népdalkör újabb fellépése követett.
A műsor után következett a koszorúzás. Elsőként Béres Csaba polgármester és Csuka József alpolgármester helyezte el a megemlékezés koszorúját Székelyhíd város önkormányzata nevében. A református egyház képviseletében Rákosi Jenő esperes és Mészáros János főgondnok koszorúztak. A Petőfi Sándor Elméleti Líceum koszorúját Kozma Sándor aligazgató és Nemes Irma tanárnő helyez el. A Székelyhídi RMDSZ nevében Kővári Gyöngyi elnök koszorúzott. A Pro Székelyhíd Egyesület képviselet koszorúját Csorba Kinga és Rácz Anita helyezte el.
A megemlékezés a Himnusz eléneklésével zárult.

Tiponut Tibor