Fogékonyak vagyunk a populizmusra

Fogékonyak vagyunk a populizmusra
Csütörtök délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália, a képviselőház külügyi szakbizottságának elnöke, az RMDSZ Nőszervezet vezetője.

A román képviselőház külügyi szakbizottságának elnökeként Biró Rozália arról számolt be, hogy szerdán partnerségben más entitásokkal a Külügyminisztérium székházában egy tanácskozás zajlott Kezdeményezések egy tudásalapú társadalomért- Románia gazdasági kapcsolatai az ázsiai és a Csendes-óceán térségbeli országokkal címmel. A rendezvénynek Teodor Meleşcanu külügyminiszter volt a fővédnöke, és mások mellett felszólalt Ilan Laufer gazdasági miniszter is. A fő cél egy hatékony párbeszéd kialakítása volt a meghívott országok képviselőivel, olyan államok képviselték magukat nagykövetségi szinten, mint például Kína, India, Japán, Dél-Korea, Indonézia, Malajzia, Thaiföld vagy Vietnam. Többek közt elhangzott: a külgazdasági és a diplomáciai téren erősíteni kell a kétoldali kapcsolatokat, mert sajnos a trend azt mutatja, hogy az elmúlt időszakban az együttműködés üteme lelassult a felsorolt országokkal, a kereskedelmi mérleg pedig deficites, vagyis többet importálunk, mint exportálunk.

Amúgy Romániának a legjelentősebb ázsiai partnere Kína, a Népköztársaság 19. a külföldi befektetők sorában hazánkban. 12.200 kínai tőkével működő cég fejt ki tevékenységet, és ez időtájt olyan befektetések vannak terítéken, mint a Cernavodă-i atomerőmű 3. és 4. reaktorának bővítése (6,5 milliárd euró), a Rovinari-i hőerőmű fejlesztése egy új, 600 megawattos tömbbel (1 milliárd euró), valamint a Tarniţa-i vízerőműnél végzett munkálatok (1 milliárd euró). Dél-Korea a II. legnagyobb ázsiai piac Románia számára, mely az uniós tagállamok között a 18. ami az ezen országgal folytatott kereskedelem volumenét illeti. A koreaiak főként az autóalkatrész összeszerelés iránt tanúsítanak érdeklődést. Japán pénzügyi és műszaki jellegű segítséget nyújtott Romániának, és főleg az autó és elektronikai iparban érintett.

A rendezvény azzal a következtetéssel zárult, hogy kitartóan arra kell törekedni, hogy a román termékek hangsúlyozottabban legyenek jelen az ázsiai piacokon, illetve számbelileg meg kell erősíteni a külképviseleti missziókat, hiszen elfogadhatatlan, hogy Japánban például csupán egyetlen kereskedelmi attasé teljesít küldetést.

Őszi akadémia

Egy másik témára áttérve, Biró Rozália arról beszélt, hogy szeptember 29. és október 1. között Nizzában tartotta őszi akadémiáját az Európai Néppárt Nőszervezete, melyen 18 tagszervezet képviseltette magát, köztük az általa vezetett RMDSZ Nőszervezet is. A téma a populizmus volt, abból kiindulva, hogy az utóbbi időben jelentős teret nyertek a populista pártok, mozgalmak, előretörtek a parlamenti választásokon, lásd Németország és az AfD. Az irányzatnak általános jellemzője, hogy a vezetők azt állítják magunkról: egyedül ők képviselik a nép véleményét, figyelnek oda a lakosság szociális és anyagi gondjaira, illetve állandóan a referendumok fontosságát hangsúlyozzák. A Cambridge-i Egyetem megbízásából készült kutatást is kielemezték, ez tizenkét országra, köztük Romániára is kiterjedt. A tanulmányból egyebek mellett az derül ki, hogy az itt élők 82 százaléka fogékony a populizmusra, viszont az uniós átlagnál (42%) jobban bízik az uniós intézményekben (57%). A félelmeink nagyjából hasonlóak más vizsgált országbeliekéhez, vagyis a terrorizmussal (47%) és a migrációval (38%) való szembenézést tartjuk a legaktuálisabb kihívásoknak. Hasonló felmérés Magyarországról nem készült, ugyanis az ottani tagszervezet nem jelent meg az összejövetelen.

Sok tehát még a tennivaló, hiszen ahhoz, hogy hosszú és középtávon az életszínvonal növekedjen és fejlődés legyen, nem csak a gazdasági és szociális problémákból fakadó feszültségeket kell csökkenteni, hanem a populizmusra is válaszcsapást kell mérni.

Ciucur Losonczi AntoniusA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .