Fogathajtó bajnokság lesz Szatmárnémetiben

Fogathajtó bajnokság lesz Szatmárnémetiben
Szatmárnémeti — Szatmárnémetiben kerül megrendezésre jövő hétvégén az Országos Fogathajtó Bajnokság harmadik fordulója.

Nem mindennapi, hogy országos bajnokság kerül megrendezésre Szatmárnémetiben, főleg ami a lovassportokat illeti. A Románia Kupa elnevezésű Országos Fogathajtó Bajnokság harmadik fordulójának alkalmából a lókedvelő szatmáriaknak jócskán lesz részük izgalmakban, ugyanis a rendezvény három napon át tart majd.

A fogathajtás már az ókori görög Olimpiák versenyszámai között is szerepelt.
A kocsiversenysport a római császárok korában óriási méreteket öltött. A modern szervezett sport azonban alig több mint 100 éves múltra tekint vissza.
A versenyeket egyes–, kettes–, és négyesfogathajtó kategóriában rendezik. Ezt kiegészíti a pónifogathajtás is kettesfogathajtó kategóriában.
Maga a fogathajtás három versenyszámból áll. A díjhajtásban vizsgálják a hajtó és a ló kapcsolatát, különleges engedelmességi formulákat. Értékelik a ló ápoltságát, és a hajtóval való összképet is. A maraton hajtás során a fogatoknak általában 6–7 vizes, illetve dombos akadállyal kell megküzdeniük. Az akadályhajtásban egy meghatározott, szűk időn belül kell a versenyzőknek sikeresen célba érniük.

A rendezvény programja

Július 11–én, pénteken, délelőtt 11 órától keződik a rendezvény az Unio stadionban a verseny első versenyszámával, a díjhajtással. Szombaton délelőtt 11 és délután 17 óra között egy igen látványos versenyszám zaljik majd, a maratonhajtás, ami a Dorobantilor és a Balta Blonda utcák kereszteződésénél kerül megredezésre (a Drexmaier gyár hátánál). Vasárnap pedig a verseny utolsó száma, az akadályhajtás következik. Ez szintén a stadionban kerül megrendezésre, ezt követi majd a díjátadás.
„Az egész rendezvényt úgy képzeltük el mint egy háromnapos családi programot. Remélem, sokakat érdekel majd, hiszen 1989 óta nem volt szatmáron hasonló rendezvény”— mondta el lapunknak Antal István a Szatmár Megyei Lótartók és Lótenyésztők Egyesületének elnöke.