Fogathajtás autók között

Fogathajtás autók között
A 2008-as magyarországi fogathajtó évad nyitóversenyét, a nemzetközi jelleget öltő regionális seregszemlét rendezték meg 26 kettes fogat részvételével a múlt hét végén Debrecen mellett.

A május elsején Fábiánsebestyénben kezdődő magyar kettesfogat-hajtó nemzeti bajnokság nyitófordulójára hangolt a múlt hét végén a Debrecen mellett megrendezett – a három romániai fogat (a köbölkúti Rákóczi Gergő, a diószegi Bede István és a székelyhídi Balla István) benevezése révén nemzetközi jelleget öltő – regionális seregszemlén részt vett huszonhárom magyar fogat. A Rákóczi család szempontjából a végletek versenye volt a hajdúváros mellett megrendezett egynapos kétfordulós akadályhajtó esemény, mivel a fiú, Gergő alapidőn belüli hibátlan hajtással (valamivel gyengébb ideje miatt leszorult a dobogó legmagasabb fokáról) a második helyen végzett a 26 fős versenyben, viszont a papa, Rákóczi Lajos úgy érezhette magát a seregszemlén, akár egy roncsderbin vett volna részt.

Elszabadult lovak

Az edzőpályán gyakorló debreceni fogatot húzó két ló ugyanis egy óvatlan pillanatban megbokrosodott, emiatt a „szekér” irányíthatatlanná vált, s a fogatos, hogy elkerüljön egy esetleges katasztrófát, nem a nézők, hanem a nem messze parkoló autók felé irányította a paripákat, amelyek közül az egyik egy Navarrában, a másik pedig Rákóczi Lajos Daciájának csomagtartójában „landolt”. Szerencsére személyi sérülés nem történt, s a lovak is megúszták – egy-két karcolást leszámítva – ép bőrrel, csupán az autók váltak totálkárossá. „Hasonló incidensek bármikor megtörténhetnek, és sajnos elkerülhetetlenek. Emlékszem, éppen tíz évvel ezelőtt Gergő a marosvásárhelyi bajnoki futamon szerzett súlyos balesetet, amikor kettős sípcsonttöréssel szállították őt megfoldozni a kórházba” – mesélte a Rákóczi papa, aki nem tudta, hogy nevessen vagy sírjon az eset miatt.

Szántó Zoltán