Fodrásznő – a debreceni színház vendégjátéka

Fodrásznő – a debreceni színház vendégjátéka
A Debreceni Csokonai Színház vendégszerepel március 16-án, pénteken 20 órától Nagyváradon a Fodrásznő című előadással, amely 2010-ben elnyerte a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) legjobb előadásának járó díjat.

 

 

 

Az előadás rendezője a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurája, a Kiszlorod (Oxigén) elnevezésű színházi mozgalom elindítója, a rendezőként és színházi pedagógusként is ismert Viktor Rizsakov. A Fodrásznő a kisemberek tragédiáját gogoli groteszkséggel ábrázoló drámai szöveg, a boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáit fogalmazza meg. A derűbe, a szeretetbe csomagolt fájdalom, amely a rendező, Viktor Rizsakov színházi nyelvének egyik jól felismerhető sajátossága, az emberi vágyak és a rideg valóság között feszülő ellentmondást emeli költői szintű látomássá. Az előadás minden korosztály érzékeny rétegét képes megszólítani, részvétre és életének újragondolására késztetni.

 

“Medvegyev drámája mérnöki pontossággal adagolt komédia és tragédia elegye, melyből a rendezőnek és a színészeknek köszönhetően a lehető legjobb arány kerül a színpadra. A téma pedig első hallásra nem tűnik túl ígéretesnek, a jól megírt szöveg azonban egy biztos kezű és ötletgazdag rendezőnek, valamint a négy remek színésznek köszönhetően akkora siker, hogy Debrecenben a színházba járó körökben nem az a kérdés, hogy látta-e már valaki, hanem az, hogy ki hányszor nézte meg a Fodrásznőt.” (Váró Kata Anna – Népszabadság)

 

Mert hát erről van szó: komédiáról. Rizsakov rendezése nem dől be a darab álmélységeinek, melodramatikus felhangjainak; nem is igen látunk ezekből semmit. Kozma András fordítóként és dramaturgként is mindent megtett, hogy a végére indokolatlanul abszurdba hajló darab görcseit feledtesse, ezért aztán nincs más dolgunk, mint ámulni és derülni a négy színész perfekt játékán, derűs örömszínházán. (Csáki Judit – Magyar Narancs)

 

Az előadásra jegyek a színház pénztárában válthatók keddtől péntekig 9-17 óra között, valamint egy órával az előadások előtt. Online jegyvásárlásra is van lehetőség a www.szigligeti.ro honlapon, a Játékrend menüpontban az előadás melletti Jegyrendelés linkre kattintva.