Föderalizáció minden szinten

Föderalizáció minden szinten
Az Erdélyi Magyar Néppárt képviselői szerint az autonómia és a föderalizáció jelenti a megoldást Románia jelenlegi súlyos problémáira.

Gyér érdeklődés mellett tartották meg múlt szerdán a váradi Góbé csárdában azt a fórumot, melyen Török Sándor és dr. Balogh Árpád az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szenátor-, illetve képviselőjelöltje fejtették ki véleményüket. Török Sándor szenátorjelölt elmondta, hogy a választási törvény ún. 6:3 rendelkezése esélyt biztosít arra, hogy az EMNP is bejusson Románia parlamentjébe. Ezt követően beszélt a maga és pártja programjának két kiemelkedő eleméről, az autonómiáról és föderalizmusról, kiemelve, hogy ez utóbbi az ország minden gondjára megoldást jelentene. A föderalizmus megvalósítása magával hozná az egészségügyi és az oktatási rendszer hibáinak kiküszöbölését, visszaszorítaná a korrupciót és Erdély infrastrukturális fejlődése is biztosítva lenne általa.

Egészségügy

Dr. Balogh Árpád képviselőjelölt a hazai egészségügy helyzetéről festett sötét képet, elmondva hogy harminc éves háziorvosi praxisa során nem tapasztalt olyan szétzilált állapotot, mint amilyen most jellemzi a hazai egészségügyi rendszert. Mint mondta, az önkormányzatoknak átadott kórházak a csőd szélén állnak, az alapellátás szétzilálódott, az utóbbi öt évben mintegy tizenegyezer orvos hagyta el az országot, emellett egyre betegebb a társadalom. A káoszhoz hozzájárul az is, hogy huszonhárom év alatt huszonöt egészségügyminisztere volt az országnak, tizenhárom év óta nem határozta meg a szaktárca az alapellátási alapcsomagot; nem készült el a krónikus betegek országos regisztere, így az egészségügyben használt forrásokat nem megfelelően osztják el; a közbeszerzések tisztességtelen módon zajlanak le. Mint mondta az egészségügyi rendszert, csakúgy mint a kultúrát, az egyházakat és az oktatásügyet politikamentessé kellene tenni, és az ő meglátása szerint is a föderalizáció jelentené a megoldást az egészségügy jelenlegi súlyos problémáira.

Az eseményen a jelenlevők is hozzászóltak az elhangzottakhoz. Köztük volt Zatykó Gyula szenátorjelölt is, aki hangsúlyozta, hogy a konkrét és egyedi célkitűzések miatt nem szabad feladni a hosszú távú célokat, utalva itt az autonómia kérdésére, melyet, mint mondta, nem szabad szembeállítani az infrastrukturális fejlesztések ügyével. Zatykó Gyula a fórumon azt állította, hogy az érmihályfalvi új kórházban lényegében lakosságnyilvánatró hivatal és könyvtár működik, és az ingatlannak csak egy kis részében működik kórház.

Pap István