Florica Cherecheș képviselő: az én jelentésem a Bihar megyei polgárok számára

Akt.:
Florica Cherecheș képviselő: az én jelentésem a Bihar megyei polgárok számára
Legnagyobb megvalósításom ebben az évben a parlagfű, Romániában a legerősebb allergiakeltő növény elleni törvény elfogadása és kihirdetése volt, amit sok polgár javaslatára kezdeményeztem, akik nagyon szenvednek ettől.

Parlamenti tevékenységem legnagyobb részében a román tanügy problémáinak megoldására összpontosultam, egy olyan évben, amikor az Oktatási Minisztérium élén nem kevesebb mint 4 miniszter váltotta egymást.

A tanügy problémái

– A tankönyv törvény leghevesebb ellenzőinek egyike voltam. A törvény monopóliumot biztosított a Didaktikai és Pedagógiai Kiadónak, miközben ennek nem volt meg a megfelelő kapacitása a minőségi tankönyvek gyártására. Több tíz politikai nyilatkozat, kérdés és interpelláció szerzője voltam, minden esetben bebizonyítva ennek a kiadónak az inkompetenciáját. Egyébként több tankönyvben szereplő számtalan hiba engem igazolt.

– Felhívtam a figyelmet azon fiatalok magas számára, akik nem dolgoznak és tanulmányaikat sem folytatják. Románia a szégyenletes 3. helyet foglalja el Európában ebből a szempontból. A román tanügy továbbra sem kapcsolódik a munkaerőpaci elvárásokhoz, a hiba egyetlen oktatási pálya követése: iskola-líceum-egyetem, a szakoktatást pedig nem népszerűsítik és támogatják kellőképpen. Bár már 6 éve kérem ennek az oktatási formának, különösen a duális oktatásnak a fejlesztését, ami jó együttműködést feltételez az iskola és gazdasági egységek között, a fejlődés nagyon kicsi ez irányban. Egy állandó kérésem volt a pályaválasztási tanácsadók számának megkétszerezése az iskolákban, hogy segítsenek a diákoknak a karrierjük megtervezésben. A gyenge iskolai infrastruktúra és a diákok biztonsága az iskolában szintén témái voltak kérdéseimnek és nyilatkozataimnak.

– Ugyanakkor felhívtam a figyelmet egy nagyon aggasztó dologra, nevezetesen azon 15-19 éves fiatalok magas, 80.000 körüli számára, akiket minden évben elveszítünk, egy részüket azért mert elhagyják az iskolát az általános után, másokat pedig azért nem jelentkeznek az érettségire, vagy mert megbuknak az érettségin. Mindezekre a kérdésekre nem kaptam konkrét választ az illetékesektől.

– Kiálltam a sok Bihar megyei szülő mellett, akik elégedetlenek voltak és aggódásukat fejezték ki az „After School” programok eltörlése miatt.

– Választ kértem az iskolaelhagyással, tanárok fizetésével, az érettségi megszervezésével, az oktatók kivándorlásával és a tankönyvek hiányával kapcsolatos kérdésekre.

Környezetvédelmi problémák: felsődernai toxikus anyagok és sertésfarm

Mindig foglalkoztatott engem annak a közösségnek sorsa, ahonnan származom, ezért a nagyváradi, margittai és érmihályfalvi parlamenti irodákon keresztül a minisztériumok elé tártam egyes felmerülő problémákat, illetve együtt találtunk megoldásokat minden polgár problémájára, aki átlépte parlamenti irodám küszöbét:

– A felsődernai szennyezőanyag lerakat egy időzített bomba a térség lakói számára, ezért különleges intézkedések meghozatalát kértem az illetékes minisztériumoktól, ezen ipari lerakóhelyek megszüntetésére, különös tekintettel arra, hogy az ottani helyzet egy Románia ellen irányuló per tárgya is. Ígéreteket kaptam megoldásra és a finanszírozási források előteremtésére, de mindeddig semmi konkrét intézkedés nem történt, úgyhogy folytatni fogom a probléma nyomon követését.

– Az utóbbi két évben aktívan részt vettem a Nutripork farmról származó szagok problémáinak megoldásában, többször jeleztem a minisztériumok felé, hogy javasoljanak megoldásokat. Az új működési engedélyének megszerzésekor a céget kötelezték, hogy további intézkedéseket hozzon a bűz csökkentésére, majd egy új helyszínre fog költözni, ami megfelelőbb ennek a tevékenységnek a végzésére.

Jelen pillanatban azért vagyok felháborodva, mert késleltetik azt a 2014-ben indított projektet, amin keresztül a Salvamont és Salvaspeo járművei szirénát használhatnak, amikor bevetésre mennek, a kormány pedig minden magyarázat nélkül leállította azt. Négy év halogatás és elutasítás után a projekt jő úton halad és remélem, hogy a jövő parlamenti időszak elején végleges szavazásra kerül. Ez egy fontos módosítás, ami lehetővé teszi a mentőknek, hogy hamarabb érkezzenek meg az áldozatokhoz a hegyekbe, mert minden perc számít!

Új örökbefogadási törvény

Parlamenti képviselőtársaimmal együtt kezdeményeztük az örökbefogadási törvény újabb módosítását, hogy gyorsabbá tegyük az elhagyott gyermekek szerető családba kerülését.

Mint a Romániai Liberális Nők Szervezetének elnöke, olyan projekteket támogattam, amik a helyi közösségeknek fontosak, és bátorítottam a nők társadalmi és politikai részvételét az egész országban.

Részt vettem számos országos és nemzetközi konferencián, aktív szerepem volt és becsülettel képviseltem Romániát.

Florica Cherecheș

A Bihar Megyei NLP képviselője
A Tanügyi, tudományos, ifjúsági és sportbizottság alelnöke
A Romániai Liberális Nők Szervezetének elnöke

SZÁMOKBAN

Íme az én 2018. évi képviselőként, a Tanügyi, tudományos, ifjúsági és sportbizottság alelnökeként végzett, valamintKépviselőházi tevékenységem számokban:
– 31 politikai nyilatkozat (mandátumon elejétől összesen 62)
– 42 felszólalás a Képviselőházban (összesen 98)
– 78 a minisztereknek intézett kérdés (összesen 113)
– 43 törvényjavaslat (összesen 74)
– 5 saját jogalkotási kezdeményezés
– 28 különböző jogszabály módosítás, beleértve az állami költségvetési törvényt
– 14 indítvány (összesen 19).

További tisztségeim: a NLP képviselőcsoportjának titkára, Románia küldötte a Közép-európai Kezdeményezés parlamenti dimenziójába, a Parlament Ökumenikus Imacsoportjának elnöke.

(Fizetett hirdetés H161634)