Fizetőeszköz a rágógumi?

Fizetőeszköz a rágógumi?
Többször találkozhatunk azzal a problémával, hogy a boltban aprópénz helyett rágógumit kapunk visszajáróként.

Az Európai Uniós csatakozás dátuma egyben a régi lejről az újra való áttérést is jelentette. A Nemzeti Bank 2500 tonnányi aprópénzt helyezett forgalomba, amely azt jelenti, hogy Románia minden lakosára 45 darab aprópénz jutna. A Nemzeti Bank által elkészített statisztikák szerint ennek a forgalomba helyezett mennyiségnek mindössze 1,5 %-a jutott vissza a bankhoz. Ez az arány a szakemberek szerint megdöbbentően alacsony, de már kutatják annak a módját, hogy hogyan tudnák „mozgásba hozni”.

Krízis van?

A Nemzeti Bank szerint a forgalomban lévő aprópénzek körül azért alakulhatott ki krízishelyzet, mert a bankoknak sokkal többe kerül és nehézkesebb aprópénzt szállítani, mint a papírpénzeket. Nagy Andrea, kereskedő elmondta lapunknak, hogy megalázónak tartják, hogy mint holmi koldusok, naponta több órán át tartják a kezüket aprópénzért. Nem tudnak mit tenni a kereskedők, hiszen hiába fordulnak a bankokhoz, azok nem tudnak elegendő mennyiségű aprópénzt a rendelkezésükre bocsájtani.

Ugyanakkor egyre több vásárló sejt kereskedői manipulációt amögött, hogy nem adnak vissza aprópénzt, helyette mindenféle — sokszor fölösleges — árucikket kell megvásároljanak. A legtöbb vásárló úgy véli, hogy ez mindössze egy csel, hogy még több árut tudjanak eladni a kereskedők.

Törvénytelen

A jelenleg hatályban lévő fogyasztóvédelmi törvények szerint, ha a kereskedő aprópénz helyett valamely árut kínál fel, az kényszerített vásárlásnak minősül. Ez a fajta törvénysértés 1000 és 10000 lej közötti büntetést vonhat maga után.

Gyenge láncszem

A Nemzeti Bank tudja, hogy elsősorban a bankok tehetők felelősség a kialakult helyzettel kapcsolatban, s így ők számítanak a leggyengébb láncszemnek, de nem tud ellenük mit tenni, hiszen nem kötelezheti a bankokat arra, hogy több fémpénzt tartsanak maguknál. Esetleges megoldás lenne, hogy még több fémpénzt veretnek, de félő, hogy az is ugyanolyan sorsra jutna, mint a többi.

Ameddig a szakemberek nem találnak kielégítő megoldást a jelenlegi helyzetre addig nem marad más, mint hogy eldöntsük a visszajáró értékében cukorkát, gyufát avagy rágógumit kérünk-e…