Fizetni fognak a betegek

Egyes orvosi vizsgálatokért fizetnünk kell jövőtől
Egyes orvosi vizsgálatokért fizetnünk kell jövőtől
A kormány elfogadta a törvényt, 2012-től fizetni fogunk egyes egészségügyi szolgáltatásokért, ez alól mintegy 8 millió személy fog mentesülni.

Elfogadták azt a törvényt, melynek értelmében jövő évtől fizetni fogunk az egészségügyi szolgáltatások egy részéért. Ennek éves összege nem haladhatja meg a biztosított egy évi jövedelmének egy tizenketted részét. Ez alól mintegy 8 millió személy fog mentesülni, a kiskorúak, tanulók 26 éves korig, egyetemisták, és inasok, amennyiben nem dolgoznak, azok a személyek, akiknek a betegsége szerepel az egészségügyi minisztérium által meghatározott egészségügyi programokban, az illető betegség kezelésére, és azok a nyugdíjasok, akiknek a havi jövedelme nem haladja meg a 740 lejt. Az un. „egészségügyi kártya” fogja igazolni bizonyos szolgáltatások kifizetését. A törvénytervezet elfogadásakor a kormány azt javasolta, hogy 5 lejbe kerüljenek az alapszolgáltatáson túli családorvosi vizsgálatok, és 10 lejbe a szakorvosi vizsgálatok, a lakhelyen igényelt mentőorvosi vizsgálat pedig 20 lejbe. A következő időszakban határozzák meg a különböző egészségügyi szolgáltatások besorolását, és azok díjszabását.

Muszáj bevezetni

A fizetéses rendszer bevezetését a nemzetközi Valutaalappal, az EB-vel, és a Világbankkal kötött megállapodás keretében vállalta a kormány, ez volt a feltétele a kölcsönök folyósításának, ugyanis a

romániai egészségügyi rendszernek kiutalt költségvetési összegek nem fedezik a rendszer igényeit.

 

Pándi Annamária