Fizetik a mezőgazdasági támogatásokat

Bihar megye – A feldolgozónak átadott 2007-es cukorrépa, valamint szója után megkezdték a támogatások kifizetését, tudtuk meg szerdán a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóságon.

A cukorrépa után nem elég, ha csak a termelő mutatja be az igazolványt, miszerint átadta azt a cukorgyárnak. A feldolgozónak is igazolnia kell azt. A szójatermelők esetében csak azok kapnak támogatást, akik genetikalag nem módosított szóját termesztettek, és bizonyítani tudják, hogy 2007 december 31-éig átadták azt a feldolgozónak. Az igazolást a termelő ez év március elsejéig adhatja le a Mezőgazdasági Igazgatóságon, utána már nem fogadják el. A támogatás értéke a cukorrépáért tonnánként 30 lej, a szója esetében pedig 300 lej.

Februártól valószínűleg megkezdik a hektáronkénti 30 euró kifizetését a szántóterületek után. Az EU által juttatott hektáronkénti mintegy 50 euróról még nincsenek pontos információk. A szabályok szerint ugyanis maximum 80 euró támogatás járna termelőnek minden hektár bevetett terület után és 50 euró, ha nincs bevetve, de elhanyagolva sincs a terület.

A legalább három juhval, vagy kecskével rendelkező állattartóknak adandó múlt évi támogatást fejenkénti 240 új lejről 350 lejre növelték, az 50 darabnál több juhot vagy kecskét tartókét pedig a drabonkénti 24 lejről 34 lerjre.

Az idei évi támogatásokról még semmi biztosat nem tudni, valószínűleg ugyanolyan támogatási formák lesznek, mint tavaly. Az idén is kapnak az állattartók támogatást kaszálógép, fejőgép s egyébb felszerelés, vagy fajállat vásárlására, marad a tejtámogatás, de csak az EU szabványoknak megfelelő, feldolgozásra átadott tej esetében. Erre literenként 0,3 lejt kap a termelő. Támogatja az állam a szaporítóanyag tárolásához szükséges folyékony nitrogén beszerzését is, tudtuk meg szerdán Octavian Avramescutól és Szabó Zoltántól a Bihar megyei Mezőgazdasági Igazgatóság igazgatójától, illetve aligazgatójától.

 

Albert Ferenc