„Fizesse az állam a szabadnapokat”

Múlt hét végén Nagyváradon egyeztetett a PNL elnöke, Ludovic Orban. A szerző felvétele
Múlt hét végén Nagyváradon egyeztetett a PNL elnöke, Ludovic Orban. A szerző felvétele
Nagyvárad vendége volt a múlthét végén a legnagyobb ellenzéki párt, a PNL vezérkara. Ludovic Orban külön sajtótájékoztatón is összegezte egyes meglátásait aktuálpolitikai kérdésekről.

 

Belengette már lemondását pártbeli funkcióiról Ilie Bolojan, állítólag amiatt, hogy megromlott viszonya a PNL-elnök Ludovic Orbannal. Később aztán Bolojan azt állította, nem is próbálkozott ilyen húzással, ám többször is felmerült már, hogy szakít a jelenlegi pártvezetéssel. A múlthét végén aztán Nagyváradon járt Ludovic Orban, aki pártja oktatáspolitikai szakbizottságának tanácskozására jött ide, és egyúttal válaszolt a sajtósok kérdéseire is. Felmerült, hogy milyen viszonyban van tehát Bolojannal. Először megpróbálta megkerülni a válaszadást, arra hivatkozva, hogy magát Bolojant kellene megkérdezni arról, hogyan viszonyul a pártvezetéshez, aztán később így fogalmazott: ,,a lehető legjobb viszonyban vagyunk, maximálisan kollegiálisban, persze egyes dolgokban egyetértünk, másokban nem, nincs kötelező vélemény, ez egy demokratikus párt”. Értesülések szerint Bolojan összességében is gyengének tartja Orban vonalvezetését, de konkrétan azt is sérelmezi, hogy őt nem kérdezik meg egyes döntések előtt, sőt, Orban senkivel nem egyeztet a pártvezetésből, sokszor gerilla akcióknak tűnő módon jár el. Az egyik kiemelkedő ilyen eset az volt, amikor Orban büntetőfeljelentést tett a PSD-vezér Liviu Dragnea ellen: ezt a leginkább imázsgyakorlatnak minősíthető lépést sem egyeztette senkivel, Bolojan több ízben sajtótájékoztatókon is bírálta emiatt is.

Van lejjebb

A PNL elnöke tehát pártja oktatáspolitikai tanácskozására jött Váradra, így tájékoztatóján ilyen ügyek is felmerültek. Ő, valamint Florica Cherecheș parlamenti képviselő is kitért arra, hogy a párt irányítói szerint egyre nagyobb válságban van a tanügy. Szerintük már most katasztrofális állapotok uralkodnak ebben, a gyakorlati, és az elméleti képzés egyaránt nem felel meg az európai elvárásoknak. Nem biztosít megfelelő tudásanyagot a diákoknak, ráadásul az állandó változtatgatások miatt az sem világos, hogy merre tart egyáltalán. Cherecheș szerint mégis úgy tűnik, hogy tart valamerre: ,,állandóan lefelé megy, mindig van lejjebb, és valahányszor hozzányúlnak, tovább romlik”. Hosszasan fejtegették mindketten ugyanakkor, hogy a PNL szerint a célzott szakmai felkészítésre kell átállítani a rendszert, vagyis arra, hogy az egyes cégek számára, azok megrendelése alapján képezzenek szakembereket. Mint ismeretes, ezt helyi szinten Bolojan is igyekszik gyakorlatba ültetni, a nagyobb vállalatokkal és a Nagyváradi Egyetemmel olyan partnerségeket alakít ki, amelyek nyomán kifejezetten célzott munkaerőképzés folyik.

One stop shop

A tájékoztatón ismertették még a PNL rengeteg törvényjavaslatát, sokféle témakörben, ám mivel azok javaslatok, egyelőre semmilyen konkrétummal nem járnak. Orban többek között elmondta: van olyan kezdeményezésük, hogy úgymond one stop shop lehessen ügyeket intézni minden hivatalban, ,,elég legyen abból, hogy minden intézmény a polgárt küldözgeti papírokért, hogy az illető maga igazolja különféle minőségeit, ehelyett hangolják össze az intézmények adatbázisait és kész”. Egy másik érdekes kezdeményezésük az, hogy a jövőben a szabadnapokat az állam fizetné. ,,A politikai vezetés futószalagon talál ki mindenféle ünnepeket, és ad szabadnapokat hivatalosan, de azzal nem foglalkozik, hogy így elvonja a termeléstől a munkaerőt, a cégeknek ez kiesés, mert fizetniük kell az embereiket, úgyis, hogy egyre többször vannak szabadnapokon. Az a minimum, hogy akkor ne a vállalkozásokat terhelje a költség, hanem fizesse az állam a túlzásba vitt szabadnapozást” – mondta a pártelnök.

Szeghalmi Örs