Finom, bódító, de veszélyes

Az alkoholfogyasztás káros hatásait ismertették. A szerző felvétele
Az alkoholfogyasztás káros hatásait ismertették. A szerző felvétele
Az alkohol káros hatásairól tartottak kerekasztal-megbeszélést pénteken a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság váradi székhelyén.

A pénteken délelőtt tizenegy órától kezdődő, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) nagyváradi székhelyén megtartott megbeszélésen az igazgatóság képviselői és a téma szakemberei beszéltek a helyi sajtó jelenlétében arról, hogy milyen káros hatásai vannak az alkoholfogyasztásnak. Dr. Zoia Bitea, a DSP igazgató-helyettese egy nemzetközi tanulmány eredményeit ismertette, kiemelve többek között azt, hogy a túlzott alkoholfogyasztás világszerte komoly egészségügyi problémákat okoz, és különösen nagy kockázatokat rejt magában a fiatalok alkoholfogyasztása. A tanulmányból kiderül az is, hogy a fiatalok döntő arányban a szülők által mutatott példa hatására kezdenek el alkoholt fogyasztani, és csak ezt követően jelentkezik a baráti kör mint az alkoholfogyasztás kiváltó oka. A tanulmány szerint nincs meghatározva az, hogy mennyi az az alkoholmennyiség, ami egy tinédzsernél még biztosan nem okoz káros hatásokat, ezért a fiataloknak ajánlatos lenne egyáltalán nem fogyasztani alkoholt.

Sok vele a baj

A megbeszélésen ismertették a DSP által helyi szinten elvégzett kutatás eredményeit is, melyet Bihar megyei 15–29 év közötti nők körében végeztek el 2015 júliusa és szeptembere között, arra keresve a választ, hogy a nők mennyire vannak tisztában az alkohol káros hatásaival. A magzati alkohol szindrómáról is kérdezték a nőket, ez az elnevezés azt jelöli, hogy az alkohol már a magzat testi-pszichikai fejlődésére súlyos kihatással van, ami egész életében elkíséri a megszületendő gyermeket (arcvonások torzulása, fejlődésbeli visszamaradottság, kognitív képességek csökkenése, hiperaktivitás). Az ankétból kiderül, hogy a megkérdezettek 36 százaléka nincs tisztában azzal, hogy az alkoholfogyasztásnak negatív hatásai vannak, illetve a megkérdezettek többsége még csak nem is hallott a magzati alkohol szindrómáról. Ez annál is aggasztóbb, mert terhes nők esetében sem lehet tudni, hogy mekkora az az alkoholmennyiség, ami már ártalmas a magzatra nézve. Mint a kerekasztal megbeszélésen jelen lévő dr. Gavril Cornuţiu pszichiáter elmondta, terhes nőknek törvényileg kellene tiltani az alkoholfogyasztást, ugyanakkor mivel az emberi agy tizennyolc éves korig még fejlődésben van, ezért jócskán megvan a veszély arra, hogy a gyermek- és tinédzserkorban elfogyasztott alkohol maradandó nyomot hagy az ember pszichéjében. Az alkohol ugyanis minden típusú emberi szövetbe képes behatolni, és a szervezetnek a leggyengébb, betegségre leginkább hajlamos részét támadja meg leginkább, fejtette ki Cornuţiu, hozzátéve, hogy a máj huszonnégy óra alatt mindössze 9–16 mililiter tiszta alkoholt tud lebontani, és mindaz a mennyiség, ami ezt meghaladja, már mérgezőnek számít.

Veszélyek

A Bihar Megyei Rendőrséget képviselő Iova Flaviu azt mondta, hogy az alkoholfogyasztás növeli mind az áldozattá, mind pedig a bűnözővé válás veszélyét, hiszen, mint mondta, sokan alkohol hatására agresszívvé válnak, elveszítik önuralmukat és könnyebben vétenek a törvények ellen, ugyanakkor egy alkoholos befolyás alatt álló ember nehezebben tud védekezni, nem érzékeli a veszélyes helyzeteket. A rendőr hangsúlyozta annak rendkívüli fontosságát is, hogy aki alkoholt ivott, ne üljön volán mögé, mert az életveszélyes. Cornuţiu pedig hozzátette, hogy az elkövetett öngyilkosságok több mint ötven százalékában az alkohol valamilyen formában szerepet játszik. A kerekasztal megbeszélés résztvevői végül azt emelték ki, hogy a nevelés marad az egyetlen eszköz arra, hogy már időben tudatosuljon az emberekben az, hogy az alkoholfogyasztás káros az egészségre.

Pap István