Finn vendégeket fogadott nagyváradi irodájában Tőkés László

Finnországból érkezett vendégeket fogadott 2011. december 17-én, szombaton nagyváradi irodájában Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

 

Hannu Takkula finn liberális EP-képviselőt romániai látogatására felesége, valamint a Patmos finn humanitárius szervezet képviselői kísérték el. Több, Bihar megyei települést is érintő látogatásuk célja a vidéki romaközösségek felkeresése és a karácsony alkalmából hozott adományok átnyújtása volt. Diószeg, Biharfélegyháza, Érmihályfalva, illetve Miklóirtás csak néhány azon települések közül, ahova a szombati nap folyamán eljutott a finn küldöttség.

 

A nagyváradi találkozón jelen volt még Antal János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előadó-tanácsosa és Nicu Gal, a People to People egyesület alapítója és vezetője is.

 

A résztvevők az európai nemzetek közötti szolidaritás fontosságát emelték ki, különös hangsúlyt fektetve a romák felzárkóztatásának kérdésre.

 

Tőkés László örömét fejezte ki, hogy Nagyváradon köszöntheti az EP kulturális bizottságában is tevékenykedő képviselőtársát ezzel is viszonozva azt a vendégszeretet, amelyet az idén tavasszal Európa kulturális fővárosában, Turkuban tett látogatása során tapasztalt. A finn-magyar kapcsolatok a kölcsönös bizalomra és testvériségre épülnek, mondotta, majd hozzáfűzte: példaértékű lehetne Románia számára Finnország kisebbségpolitikája, különösen a nyelvi jogok vonatkozásában. Az erdélyi viszonyok szemléltetésre erdélyi képviselőnk kitért a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának újraindítása körül kialakult helyzetre is.

 

Ehhez kapcsolódóan Hannu Takkula kifejtette, hogy országában a svéd kisebbség egyenlő jogot élvez a finn többséggel, amit – a történelmi sérelmeken felülemelkedve – mindkét nemzet teljesen természetesnek tart. Az anyanyelv hozzátartozik egy nép identitásához, használatát nem szabad korlátozni, jegyezte meg a finn EP-képviselő.

 

Nicu Gal elmondta, a Patmos és a People to People szervezetek közötti együttműködés immár több mint tíz éves múltra tekint vissza. A finn alapítvány több olyan kezdeményezést támogat, mely a roma közösségek társadalmi beilleszkedését segíti. Ennek jegyében a közeljövőben több iskolát is alapítanának Romániában, kifejezette roma gyermekek számára.

 

Antal János előadó-tanácsos ismertette a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által, Tőkés László előző püspök kezdeményezésére alapított Cigánymissziós Központ tevékenységét, ugyanakkor együttműködést ajánlott fel mindkét szervezetnek.

 

Végezetül Tőkés László körbevezette vendégeit a Partiumi Keresztény Egyetem épületében. Ajándék gyanánt átnyújtotta nekik a 21 évvel ezelőtti marosvásárhelyi véres történéseket és a cigányság magyaroknak nyújtott segítségét felidéző „Egymásnak ítélve – Fekete március Marosvásárhelyen” című könyv angol nyelvű példányait. Mint ismeretes, a kötetet idén márciusban mutatták be a budapesti Terror Házában.