Finisben a múzeumfelújítás

Finisben a múzeumfelújítás
Nagyvárad – Ha semmilyen váratlan esemény nem jön közbe, akkor szeptember végére a kivitelező cég átadja a nagyváradi Körösvidéki Múzeum új, felújított székházát.

Százhatvan ember dolgozik az egykori nagyváradi hadapródiskola múzeummá való átalakításán, és a szakember becslése szerint szeptember 30-ra át is lehet majd adni a felújított épületet. Az idézett szakember, Alexandru Bucur a kivitelező Selina cég telepvezetője a munkálatok helyszínén tájékoztatott a részletekről: „2010-ben folyamatosan dolgoztunk, így sikerült mára a szerződésben foglalt munkálatok 92 százalékát teljesíteni. Télen a belső felújítási munkálatokat végeztük el, és a külső felújítás is gyakorlatilag teljesen elkészült. Az épület belsejében ötezer négyzetméternyi gránitlapot, háromezer négyzetméternyi padlócsempét helyezetünk le, ideértve a saválló csempéket is a leendő laboratóriumokban, és gipszkarton falakkal elválasztottuk a belső tereket. Itt már csak a parkett lehelyezésében vannak kis lemaradások” – fogalmazott Bucur. A külső munkálatok során felújították az épület homlokzatát, kicserélték a nyílászárókat. „Kialakítottuk az épület előtti park sétányait, megépítettünk egy szökőkutat a főbejárat elé. Az épület hátsó részénél leaszfaltoztuk a szerződésben előírt helyeket. Itt már csak néhány lépcsőt kell burkolattal ellátni” – folytatta a telepvezető. Bucurtól megtudtuk, hogy hátra van még a bútorzat és egyéb a szerződésben szereplő kiegészítők beszerzése, illetve a mellékhelyiségeket kell még kialakítani, majd ki kell takarítani az épületet. Miután teljesen elkészül az épület előtti zöldövezet és a sétányok kialakítása, valamint a lécsők burkolása, már át is lehet adni az épületet. Mindez a költségek szempontjából azt jelenti, hogy az idén mintegy 30 millió lej értékű munkálatot végeztek el a múzeum épületén. Az 58.400.000 lej összértékű beruházásból  52 millió lejt már  ledolgozott a kivitelező. A telepvezető bizakodó volt a munkálatok további finanszírozását illetően is: „Az eddig elvégzett munkálatokra mevan a pénz, és ki leszünk fizetve” – jelentette ki.

 
Rossz a tetőcserép
Mint már többször beszámoltunk róla, az épület tetőzetének felújításával gondok adódtak, ami miatt ezt a felújítást újra el kell végezni. Ennek kapcsán Bucur elmondta: „a tetőzet felújítását egy másik cég (a Ciac vállalatról van szó – szerk. megj.) végezte el, és mi már jeleztük a megrendelőnek, azaz a Bihar Megyei Tanácsnak azt, hogy a tetőzeten át befolyik az esővíz az épületbe, ami miatt nem tudjuk befejezni a legfelső emelet felújítási munkálatait, vagyis nem helyeztük fel a gipszkartont az utolsó emelet plafonjára. A megyei tanács arra kért minket, hogy adjuk át a munkaterületet a másik cégnek, hogy hozzáfoghasson a tetőzet javításához. Ez némiképp hátráltatja a mi munkánkat, ennek ellenére ezen a héten átadtuk nekik a munkaterületet azzal a feltétellel, hogy ha bármely, az általunk elvégzett munkálatban kárt tesznek, azt saját költségükön kijavítják.  Egyébként én még egyetlen munkásukat, gépüket sem láttam felbukkanni.” Bucurtól megtudtuk azt is, hogy mind a múzeumra, mind a szomszédban lévő Gheorge Sincai megyei könyvtárra felhelyezett tetőcserepeket ki kell cserélni, mert gyártási hibásak. A múzeum tetőfelújítását elvégző Ciac cég vállalta azt is, hogy lebont néhány veszélyessé vált kéményt, melyek megdőltek, vagy amelyek szerkezete meggyengült. És ha már szóba került a kémény, Bucur érdekességként megemlítette, hogy kénytelenek voltak lebontani azt a kéményt, amelyet a belső felújítások megkezdésekor találatak, és amely végighaladt az egész épületen. „Még most sem tudjuk pontosan, mi volt a szerepe annak a kéménynek. Sajnos mindenképpen le kellett bontanunk, mert a tervek szerint minden emeleten oda terveztük a mellékhelyiségeket, ahol az a kémény végigfutott” – mondta Bucur.
 

Pap István