Filmzenei koncert a Filharmóniában

Filmzenei koncert a Filharmóniában
Ismét megszervezik az elmúlt években is nagy közönségsikernek örvendő filmzenei koncertet a Nagyváradi Állami Filharmóniában február 28-án és március 1-jén.

A filmzenei hangversenyt tavalyelőtt májusban szervezték meg először, és a nagy sikerre való tekintettel már akkor megszületett az elhatározás, hogy a hangversenyből hagyományt teremtenek. Idén ismét Shinya Ozaki japán karmester vezényli a filmzenei koncertet, amelyen a mozivilág egy széles időszakából hallgathatnak meg egy válogatást. Shinya Ozaki az ország több zenekarát vezényelte már az elmúlt két évtizedben, köztük a Bukaresti George Enescu-filharmonikusokat is. 1994 óta állandó karmestere a Marosvásárhelyi Filharmóniának és a Camerata Transilvanica együttesének. Shinya Ozaki február 26-i sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy melyik romániai zenekar a jobb, azt válaszolta, hogy elvből nem szokta összehasonlítani a különböző városok vagy országok zenekarait. Elmondta, hogy a filmzeni hangverseny kiváló lehetőség arra, hogy bevonzzák a fiatalokat a koncerttermekbe.

Program

Shinya Ozaki karmesteri pályája során vezényelt az Egyesült Államokban, Japánban és Európa számos országában és immár Nagyváradon is negyedik alkalommal jár. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy „megyek ahova hívnak, ez a munkám”. Tódor Albert a filharmónia vezérigazgatója elmondta, hogy a következő negyedév is bővelkedik értékes koncertekben, többek között márciusban szervezik meg a Tavaszi fesztivált japán vendégművészekkel. Március közepétől minden pénteken megtartják a leckekoncerteket, majd júniustól a környező településeken is.

Nagy Noémi