Filmtettfeszt Nagyváradon

Filmtettfeszt Nagyváradon
Egy nagyszerű asszony végignyargal a 20. századon, egy kamaszlány kisfia gyámságáért küzd, szerelem a második világháború romjain, egy álmatlansággal küszködő kalandor, két srác, aki rendet teremtene szülővárosában, és három vadász az Erdélyi-szigethegységben – az ő és számos társuk történetét mesélik el az 16. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle filmjei.

Nagyvárad 2011 óta már hatodik alkalommal ad otthont a Filmtettfeszt vetítéseinek. A rendezvénysorozat idén október 6-án, 7-én és 9-én zajlik a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A belépés ingyenes. Szervezők a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Metrion Egyesület.

A program hat friss magyar játékfilmet foglal magába, nagyrészüket még nem láthatta itthon a váradi közönség. Az Anyám és más futóbolondok a családból bájos, négy generációs családtörténet, középpontjában egy bámulatos asszonnyal, aki mindig idejében mozgósítja szeretteit, amint veszélyt szimatol. Szintén egy anya áll a Szerdai gyerek történetének középpontjában: a nehéz sorban tengődő főszereplő keresi a helyét a társadalomban, és gyermeke gyámságáért küzd, miközben maga is félig gyerek még. Egy váratlanul érkező szerelem megoldást kínálhat számára, ahogy a szerelem viszi előre a Hajnali láz két főszereplőjének zátonyra futott életét is. Utóbbiak a második világháború után lábadoznak egy-egy szanatóriumban, orvosaik sok jót nem jósolnak, mégis megtörténik a varázslat az új Európa „hajnalán”.

A lassúbb drámák mellett energikus thrillerek is várják a váradi filmrajongókat. A Veszettek két nehéz anyagi helyzetben élő fiú története, akik csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre elharapózóbb bűnözés ellen. Hamarosan azonban szembesülniük kell azzal, hogy néha nem is olyan könnyű eldönteni, ki a bűnös, és ki az áldozat. Akciójelenet a Dragán-völgyében forgatott Víkendben is akad bőven: három jómódú, sikeres ember Erdélybe indul vadászni. Könnyed, boldog napokra számítanak, de amikor egy helyi férfi életét veszti egy balesetben, a nyugalom gyorsan szertefoszlik, és kiderül, hogy mindhárom vendégnek titkos terve van. Erős bűnügyi vonal bontakozik ki Az éjszakám a nappalodban is. Hőse, Novák nem tud aludni. Egy éjjel összeakad egy fura társasággal. Főnökük elképesztő szélhámosságokkal próbál meggazdagodni, a legújabb ötletéhez Novákot is fel akarja használni. A terv része egy bankigazgató, egy gyógyszersegély-szállítmány, egy orosz teherautó meg egy hulla. Hogy pontosan kié, az még nincs eldöntve. Ha Novák nem hal bele ebbe a kalandba, talán meggyógyulhat tőle…

A nagyjátékfilmek mellett több rövidfilmes blokk is műsorra kerül: a váradi közönség is ítélkezhet a Filmgalopp nevű, erdélyi rövidfilmes versenyprogram díja felől, de lesznek még animációs és kisjátékfilmes válogatások ezen kívül is. Ez utóbbiak nagyrészt olyan alkotásokból álltak össze, amelyek premierjüket rangos nemzetközi filmfesztiválokon ünnepelték, vagy szintén nemzetközi fesztiválokon nyertek díjakat.

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is mozizni hívjuk a legkisebbeket: a gyerekeket és felnőtteket egyaránt megszólító Sárkány és papucs vetítésével párhuzamosan az apróságokat izgalmas animációs kalandozásra várjuk.