Filmtámogatási lehetőségek

Filmtámogatási lehetőségek
Kolozsváron, a 12. TIFF keretében nemcsak 190 filmet mutattak be, hanem kiállításokat, a filmesekkel való találkozást, különböző filmes képzést is szerveztek.


A Piano Cazola kávéházban kerek-asztal beszélgetést tartottak a filmgyártással, illetve a filmtámogatás kérdésével kapcsolatban, melyen Emmanuelle Deprats, a franciországi filmművészeti intézet vezetője és Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója előadásain vehettek részt a filmesek és a média képviselői. Ez alkalommal kérdeztem Havas Ágnest az erdélyi filmesek támogatási lehetőségeiről.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezérigazgatója, együtt dolgozik Andrew G. Vajna kormány biztossal. Ő egy igazi stratéga, együtt tudjuk operatívan megvalósítani azokat a dolgokat, amik könnyítik a magyar filmgyártást – mondta.

– A Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon elmondott előadásának tematikáját Ön választotta, vagy esetleg Kolozsvárról ajánlották, hogy erről a témáról beszéljen.

A fesztivál részéről, de a Filmtett részéről is megkerestek engem. Elküldtek egy beszámolót, mert látták azt, hogy Magyarországon beindultak a dolgok. A Filmtett nemrég készített velem egy életútinterjút.

A szakmát 33 évvel ezelőtt kezdtem. De be kell, valljam, ha a magyar film történetéről információt keresek, inkább a Filmtettben találom meg, mint bármelyik magyar oldalon. Annyira szépen, logikusan, frissen tudja prezentálni az információkat. Január 31-én Zágoni Bálint és egy másik kollegája megkerestek. Többször találkoztam Felméri Cecíliával is. Tehát van egy ilyen kapcsolatom az erdélyi filmesekkel. Családom gyökerei Erdélybe is visszanyúlnak.

– Ebből a szempontból nézve, hogyan látja a mostani kolozsvári filmes életet?

Ide jönni számomra külön öröm, mert én csak jót hallottam erről a fesztiválról. Egyrészt nagyon irigy vagyok, mert Kolozsváron egy A- kategóriás fesztivál van, miközben Magyarországon ilyent nem tudtak összehozni. Magyarországon csak fiatal filmeseknek van fesztiválja. Itt, már máshol bemutatott filmek is tudnak a versenyben megjelenni. Azt tapasztalom, hogy rengeteg a fiatal. Nagy örömmel hoztam a hírt, döntött a Filmalap arról, hogy a 1914-ben Kolozsváron forgatott, A tolonc című filmet, amelyet Kertész Mihály (a későbbi Michael Curtiz) rendezett, fel tudja újítani a Filmarchívum Magyarországon. Legyen angol felirata is, mert jövőre 100 éves a film.

(Kertész Mihály a Casablanca rendezője. Casablanca 1942-ben bemutatott amerikai filmdráma Kertész Mihály rendezésében, Humphrey Bogart és Ingrid Bergman főszereplésével. A film egyszerre melodráma, krimi és kalandfilm.)

A tolonc című filmet a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) fogja felújítani a Filmalap támogatásával, 14 millió forint (50 000 euró) költséggel. Ezt egy magyar laborban fogják elkészíteni. Több helyről is kértek ajánlatot.

– Kolozsváron a Babeş- Bolyai Tudományegyetemen van filmes képzés, és ugyanakkor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen szintén van filmoktatás. Milyen lehetőségek vannak, hogy az ilyen irányban megnyilvánuló adakozó kedvet megfelelő helyen felkarolják?

Lakatos Róbert, Felméri Cecíliának a filmi terveiről, van ismeretünk. De, ha valaki a meghirdetett lehetőségekre pályázott, és ezt nem fogadták el, akkor is van lehetősége az újra pályázni. Akkor vegye magának a fáradtságot, és még dolgozzon a terven, és újra be tudja adni. Az elutasítás csak annyi, ha egy ember beleszeret egy nőbe, ha a nő elsőre azt mondja, hogy nem érdekes, akkor is meg kell próbálni újra. Ami lehet végül is egy életre szóló siker.

Magyarországon a Filmalap támogatja ennek a három egyetem vizsgafilmjeinek az elkészítését, ami érvényes az animációs művészképzésre is. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Filmszakja és a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tervező egyetem vizuális művészi szak vizsgafilmjeinek az elkészítését támogatja. Mindenik egyetem 30 millió forintot kap. Az ELTE kevesebbet, mert ott inkább elméleti képzés folyik. A gyakorlati képzést nyújtó egyetemeknek adják a nagyobb összeget.

Azon kellene elgondolkodni, hogyan lehetne a határon túli egyetemistákat is segíteni. Lehet, hogy szervezhetünk közös fesztivált, ami lehetővé tenné a közelebbi megismerkedést.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,