Filmesek támogatására vonatkozó projektek

Filmesek támogatására vonatkozó projektek
A 2014-es Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos spotját Anton és Damian Groves rendezők készítették. A spoton Mátyás király és Vlad Ţepeş képe látható, 3D szemüveget viselve. E szokatlan filmnézési eszköz arra hivatott, hogy felhívja az emberek figyelmét a sajátos filmi nyelvezetre. Az operatőr: Alexandru Timosca.

A TIFF idei költségvetése végül is kialakult. Tudor Giurgu fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón elmondta, hogy számítanak a Kulturális Minisztérium támogatására is.

A múlt héten megtartott kormányülés után, Kelemen Hunor, miniszterelnök- helyettes, kulturális miniszter közölte: „A kormány több mint 3 millió lejjel egészíti ki a Kulturális Minisztérium költségvetését a tartalékalapból annak érdekében , hogy a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), az ASTRA Filmfesztivál és a Szebeni Nemzetközi Színházfesztivál zökkenőmentesen történjen…. A határozat értelmében a Kulturális Minisztérium 2 millió lejjel támogatja a kolozsvári TIFF-t, 1 millió lejjel a Szebeni Nemzetközi Színházfesztivált, illetve 100.000 lejjel az ASTRA Filmfesztivált.” A TIFF idei költségvetése 1,3 millió euró és a Kulturális Minisztérium által biztosított 2 millió lejből (450.000 euró) tevődik össze.

A filmesek támogatására vonatkozó projektek

A Transilvania Film Festival Fund (TFF) olyan filmesek támogatására vonatkozik, akik Erdélyben filmeznek, rövid vagy dokumentumfilmeket alkotnak. Legtöbb három rövid vagy dokumentumfilm erejéig támogatják a film alkotását. Nemcsak pénzügyi támogatást, hanem film terjesztésével, marketingjével kapcsolatos tanácsadást is biztosítanak az alkotóknak. Ugyanakkor hazai és külföldi producereket mutatnak be.

A Transilvania Pitch Stop (TPS) projekt az ország bármely településén alkotó filmesek támogatására, az első vagy második film támogatására vonatkozik. Együttműködnek a Transilvania Talent Lab programmal is. Kiválasztanak 6 projektet. A kiválasztottak és a trénerek csapatmunkában fognak dolgozni. Június 6-án bemutatják a projekteket a producerek vagy a támogatók előtt, majd találkoznak a szakma képviselőivel.

A szervezők a középiskolásokról sem feledkeztek meg. A film iránt érdeklődő 14- 18 éves fiatalok a Let’ Go Digital projekt keretében a filmezés titkaival ismerkedhetnek meg.

A Transilvania Talent Lab projektre, országos szinten, kiválasztott 15, a film iránt érdeklődő fiatal, június 1-5. között, a filmkészítés szakaszait ismerheti meg, valamint filmvetítésen és mesterkurzusokon vesznek részt.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,