Film a bukaresti bohóc utcagyerekekről

Film a bukaresti bohóc utcagyerekekről
A Pa-ra-da című film Miloud Oukili francia bohóc valós tapasztalatait mutatja be a 90-es évek bukaresti utcagyerekeinek mindennapi életéről. A Romániában játszódó filmet a velencei filmfesztiválon mutatják be, szeptemberben kezdik az olasz mozikban játszani.

Marco Pontecorvo olasz rendező alkotásának főhőse Miloud Oukili francia bohóc, aki 1992-ben került Bukarestbe. Összebarátkozik a metróban kéregető, csatornalakó, szipózó utcagyerekekkel, velük alszik és eszik. Bohócmutatványokkal szórakoztatja őket, majd elhatározza, hogy megtanítja őket a cirkuszművészetre. A történet valós alapokon nyugszik, Miloud Oukili 1996-ban hozta létre a Parada Alapítványt, amely a mai napig nagyon sok utcagyereken segített. Az alapítvány egy nappali központot is működtet az utcagyerekek számára, hogy azok is megtanulják az artistamesterséget. Az utcagyerekekből álló Parada artistacsoport számos külföldi meghívásnak tesz eleget.

A francia, olasz és román koprodukcióban a francia és olasz főszereplők mellett sok román gyerek is szerepet kapott. A filmet még nem tudni mikor játszák romániai mozikban, de az már biztos, hogy augusztus 27-én, a 65. Velencei Filmfesztiválon lesz a premier.