Figyelik az arabokat Nagyváradon is

Figyelik az arabokat Nagyváradon is
Mintegy mellékesen osztott meg egy érdekes információt is a megyei csendőrség első parancsnokhelyettese a tájékoztatójukon. Doru Jarca kibökte, hogy a SRI figyeli a Váradon tanuló arabokat.

Zéró rendzavarás történt a Szent László Napokon, semmiféle gondja nem volt a várbeli rendezvénysorozaton a rendfenntartással idén sem a csendőrségnek. Ezt is külön kiemelték hétfőn a szervezet megyei vezetői, amikor sajtótájékoztatón ismertették az eddigi idei szakmai tevékenységüket. Petru Lung parancsnok amúgy elárulta: a belügyminiszter arra kötelezte őket, hogy minden megyében havonta tartsanak sajtótájékoztatókat (különben közintézményeknek ezt külön törvénycikkely is előírja, csak sokfelé nem tartják be), úgyhogy ezentúl így lesz.

Terrorkészültség

A megyei csendőrség első parancsnokhelyettese, Doru Jarca bejelentette: „Biztosan feltűnt már egyes lakosoknak is, hogy helyenként fokozottabb a csendőrségi és rendőri jelenlét, mint eddig. Ez azért van, mert e hó 18-tól terrorellenes készültség van. Ami nem azt jelenti, hogy nőtt volna a terrorfenyegetettség szintje, hanem csak azt, hogy az olyan helyeken, ahol sokan vannak, fokoztuk járőreink számát. Így például Váradon a vasútállomáson, a reptéren, a Lotusban, az ERA-ban, a Carrefourban, és más ilyen helyeken.” Kérdésünkre, hogy meddig szól ez, hozzátette: „nem tudni, más rendelkezésig így marad”. Nappal amúgy a csendőrség emberei járőröznek, éjjel a rendőrség alkalmazottai.

Felmerült egyébként az is, hogy a Váradon tanuló arabokat, muszlimokat fokozottabban figyelik-e esetleg. Erre Jarca így felelt: „Mi nem. Hanem az a SRI dolga. És a SRI monitorizálja is az itt tartózkodók mozgását, tevékenységét”. Egyébként a csendőrség kiemelte: terrorveszély lényegében nincs nálunk, semmi olyan információ nincs, hogy térségünkben ilyen akciókra készülne bárki is, tehát nem ez indokolja a készültséget, hanem „pusztán az európai kontextus”.

Szintén a csendőrség vigyáz azokra az izraeliekre, akik a nyár folyamán szervezetten jönnek Félixfürdőre. Mintegy 2000 ilyen turista jön a főidényben, és ebben az időszakban heti rendszerességű Tel-Aviv – Nagyvárad repülőjárat is üzemel.

Az viszont bevett gyakorlat volt eddig is, és idén is az, hogy a nyári turistaszezonban a csendőrök emelt létszámban járőröznek a látogatottabb helyszíneken. Nálunk Biharfüreden, Pádison, a Félixen és Püspökfördőn tesznek így jelenleg.

Statisztikák

Lung és Jarca a tevékenységi adataikat is ismertette. Eszerint az év első napjától május 31-ig több ezer emberük járőrözött a megye településein. Érdekesség, hogy volt egy „operatív akciónak” megjelölt küldetés is, amiről részleteket nem mondtak, annyi szerepel csak a kimutatásban, hogy „bevont fők száma: 3; elért eredmény: 0”. Továbbá 56 esetben tüntetéseket biztosítottak, 173 alkalommal kulturális rendezvényeket, 30-szor sporteseményeket, 1 alkalommal hivatalos látogatást. Az 112-n át 104 alkalommal riasztották a csendőrséget, így 49 bűncselekményt konstatáltak, és 55 bűnelkövetőt fogtak el. A referencia-időszak során 660 büntetést róttak ki, 263.750 lej értékben, illetve 29.085 összértékű árucikket koboztak el.

Szeghalmi Örs