Figyelemfelkeltő kampányt kezd a MAKOSZ a gyerekpénz megvonása ügyében

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége, mint érdekvédelmi, érdekérvényesítési szervezet egyet nem értését felyezi ki a Munka-, Család- és Esélyegyenlőségi Minisztérium átal kiadott sürgősségi rendelet 18 éven felüli diákokra vonatkozó törvénykezésére, melyszerint habár még tanulmányaikat végzik nem részesülnek a gyerekpénztartásban.

’’Úgy próbálják az emelést megvalósítani, hogy egyesektől  megvonva a pénzt, azt “emelés” címén adják tovább.­’’ -nyilatkozta Derzsi Szabolcs a MAKOSZ Tanügyi Alelnöke.

        Az országos középiskolás mozgalom vezetői úgy vélik ugyanannyit sőtt, több esetben bizonyított , hogy több költséggel rendelkezik egy 18 évet betöltött, mint egy nála fiatalabb diák, viszont ugyanannyi bevételi lehetőségge van.

         Általában a 18 éves korosztály 11-12 osztályos, mely évfolyamok számára az állam nem biztosít ingyen tankönyveket, így a tanulóknak ezt is magunknak kell megvásárolniuk.Ezt a hátrányt fokozza a támogatás megvonása.Azt a tényt meg sem említve, hogy a végzős diákok számára az éretségiviszga, illetve a éretségire való felkészülés is számos költséggel jár. 

         Egy korhatár átlépése, nem változtatja meg az egyén társadalmi helyzetét, jelen esetben a 18 évet betöltött személy ugyanúgy végzi tanulói kötelezettségeit, mint fiatalabb társai. Mégis miért nem részesülhet ugyanabban a kedvezményezésben?

        A MAKOSZ országos szintű aláírásgyűjtési akciót kezdeményez, melyben kéri az illetékes szerveket a sürgősségi rendelet újratárgyalására és annak visszaállítására, úgy, hogy az minden állami tanintézményben tanuló diákot egyazon arányban támogasson.

       Az egyeztetések még folynak a szervezet megyei és regionális tagszervezeteivel, de előreláthatóan 8 megyében fognak egységes figyelemfelkeltő kampányt folytatni és aláírást gyűjteni a megyei és helyi diákönkormányzatok.

Az aláírásokat a minisztériumhoz, valamint az államfőhöz kívánjuk eljuttatni.

           A Makosz  kezdeményezésében minden eszközt mozgósít a határozat megváltoztatására vagy módosítása erdekeben.

Amíg az akció nem hoz eredményt a diákönkormányzatok folytatják a kampányt.

 

Vetési Imola

MAKOSZ Ügyvezető Elnök