Figyelemelterelő a zászló-ügy

Nagyvárad- Pénteki sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő az elmúlt napokban nagy román-magyar vitákat kiváltó székelyzászlók-ügyére is kitért. Íme a részletek.

Meglátásában a román kormány ezt „zseniálisan kispekulálta”, hogy elterelje a figyelmet a költségvetés-tervezettel kapcsolatos vitákról, illetve a számára kényelmetlen egyéb témákról, mint például a nyugdíjemelés, a megemelt helyi adók és illetékek, a mezőgazdasági átalányadó vagy a csökkenő kohéziós támogatás. Arra hívta fel a figyelmet: Németh Zsolt magyarországi külügyi államtitkár nem egy sajtótájékoztatón vagy hivatalos formában nyilatkozott az ügyben, tehát a román diplomácia nem kellett volna olyan hevesen reagáljon, nagyobb önmérsékletet tanúsíthatott volna. Ezzel együtt a honatya „megbocsáthatatlan tévedésnek” nevezte, hogy a magyar nagykövet leállt vitatkozni különböző tévéműsorokban, és „médiasztárrá” lépett elő. Hozzátette: Füzes Oszkár magyarul is beszélhetett volna az említett tévéműsorokban, a magyar kormány képviselőjének, jelesül Németh Zsoltnak pedig nem olyan erdélyi pártnak a vezetőjével kellene fotózkodnia vagy tárgyalnia, mely még egy százalékot sem ért el a tavalyi választásokon (az EMNP). Ugyanakkor megjegyezte: a nagy vitában a többségi nemzet megfeledkezik arról, hogy a Vaslui-i csatában 5 ezer székely zsoldos harcolt Ştefan Cel Mare oldalán, s vitték magukkal a vitatott zászlójukat is, erről Ion Neculce: Letopiseţul Ţării Moldovei című krónikájában is lehet olvasni.

Szabó Ödön azt is mondta, hogy elkeseríti és szégyenli, hogy Várad egyes lakói nem akarnak olyan utcában élni, mely a Mihai Eminescu verseit is fordító Bajor Andor nevét viseli. Úgy fogalmazott: a magyar író sokkal többet érdemel szülővárosától, és gondolkodik azon, hogy panasszal fordul ez ügyben az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz.

Ciucur Losonczi Antonius