Fidesz: az SZDSZ hívja vissza Bőhm Andrást!

A Fidesz felszólítja Kuncze Gábort, hogy hívja vissza Bőhm Andrást, az SZDSZ XI. kerületi képviselőjelöltjét.

Kupper András a fővárosi Fidesz frakció vezetője ezt azután mondta, hogy a Fővárosi Bíróság hétfői ítélete szerint Bőhm András megsértette a választási eljárási törvényt azzal, hogy román állampolgárságú magyar fiatalokkal gyűjtette az ajánlószelvényeit.

Kupper András keddi sajtótájékoztatóján közölte, beadvánnyal fordult az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) és állásfoglalást kért, érvényesek-e az így gyűjtött ajánlószelvények.

A fideszes politikus a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, információik szerint Bőhm András 788 érvényes ajánlószelvényt adott le, ezeknek körülbelül 20 százalékát gyűjtötték erdélyi fiatalok, így akár még az is felmerülhet, hogy Bőhmnek nincs meg a jelöltté váláshoz szükséges ajánlása.

Kupper András elmondta, úgy tudja, nem ez az első eset, hogy külföldi magyar állampolgárok gyűjtik az SZDSZ-nek a kopogtatócédulát. Hasonló megtörtént már 1994-ben, 1998-ban, és 2002-ben is. Ez felveti, hogy az SZDSZ ciklusról ciklusra megsérti a választási eljárásról szóló törvényt.

Bőhm András kedden a Független Hírügynökségnek kijelentette, nem ért egyet a Fővárosi Bíróság ítéletének azzal a pontjával, hogy jogsértő, ha külföldi állampolgárok gyűjtenek kopogtatócédulát, de egyelőre nem látja, milyen jogi lépéseket tehet. A Fővárosi Bíróság ítélete jogerős.