Fiatalok szerepe az önkormányzatiságban

Fiatalok szerepe az önkormányzatiságban
Bihar megye- Szeptember 27-30. között Fiatalok szerepe az önkormányzatiságban címmel szervezték meg a XI. MIÉRT Akadémiát Püspökfürdőn. A csütörtök délután zajlott hivatalos nyitóünnepségen Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke és Borbély László politikai alelnök is felszólaltak.

 

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) 2002-ben az RMDSZ-szel együttműködni kívánó ifjúsági szervezetek kapcsolatának intézményesüléseként jött létre, és jelenleg több mint 280 tagszervezete van. Az elmúlt hétvégén a MIÉRT XI. Akadémiája zajlott az egyik püspökfürdői hotelben, a hivatalos nyitóünnepséget csütörtök délután tartották. Debreczeni Sándor főszervező nevében is Szabó József, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke üdvözölte a megjelenteket, majd felkérte Kelement Hunort, hogy tartsa meg nyitóelőadását. Az RMDSZ szövetségi elnöke köszönetet mondott a fiataloknak amiatt, hogy a helyhatósági választás kampányában végzett tevékenységükkel ők is hozzájárultak ahhoz, hogy az RMDSZ 86 százalékos támogatottságnak örvend a romániai magyarság körében. Hangsúlyozta: ez azért is fontos, mert a tapasztalatszerzésen kívül a fiatalos lendület és az újítás is a stratégiájuk részét képezi. A politikus ezután néhány olyan kihívásról beszélt, melyekre meglátásában helyes válaszokat kell adni annak érdekében, hogy az RMDSZ révén a magyarságnak erős képviselete legyen a román parlamentben. Arra hívta fel hallgatósága figyelmét: egyáltalán nem mindegy, hogy miként módosul majd az alkotmány, illetve szervezik át a régiókat. „A mi álláspontunk az, hogy maradjanak meg a jelenlegi megyék, és ezekre épüljenek a kulturális, történelmi és gazdasági hagyományokkal rendelkező régiók”, mondta, majd hozzátette: a közigazgatási reformba való beleszólás mellett az is lényeges, hogy a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetés pénzalapjainak romániai leosztásába is bele tudjon szólni az RMDSZ.

Kihívások

Kelemen Hunor ugyanakkor szintén kihívásként említette, hogy a december 9-i parlamenti választásokkor több embert tudjanak mozgósítani, mint az önkormányzati voksoláskor, mert a románok várható nagyarányú részvétele miatt valószínűleg minimum 520 ezer szavazatra lesz szükség az öt százalékos küszöb biztos eléréséhez, nem lesz majd elég az önkormányzati választásokon kapott 490 ezer voks. Megítélésében egy másik sajátossága az lesz a decemberi választásoknak, hogy „egy kis versenypárt”, az EMNP mindenhol állít majd jelölteket. Úgy fogalmazott: nyilván ők is tudják, hogy amilyen társadalmi támogatottsággal rendelkeznek, nincs esélyük bejutni a parlamentbe, de nem is ez a céljuk, hanem hogy „ártsanak nekünk, megsebesítsenek és gyöngítsenek minket”. Az RMDSZ elnöke létfontosságúnak nevezte, hogy a magyarok által (is) vezetett önkormányzatok kormányzati forrásokhoz jussanak, és azon meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar- magyar verseny, illetve a gazdasági válság mellett előtérbe fog kerülni a román pártok részéről a nacionalista kártya. Szerinte ezért fontos, hogy az RMDSZ olyan mértékadó üzenetet fogalmazzon meg, mely egyszerre nemzeti és toleráns, elismeri és tiszteletben tartja mások értékeit. Megjegyezte: az RMDSZ képes a hibáiból tanulni, kijavítani ezeket és tovább építeni, a szervezetet az újítás és a hagyományőrzés jellemezte eddig is, és ezen az úton kívánnak továbbhaladni ezután is annak érdekében, hogy az erdélyi magyar közösségnek jó legyen.

Versenypártocskák

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke beszédében úgy vélte: az egyik legnehezebb választás előtt állnak, hiszen „azok, akik az RMDSZ-en belül semmit sem voltak képesek felmutatni, egy újabb pártocskát alapítottak, nem tanulva abból, hogy ebben az esetben az 1 több mint a 2″. Meglátásában 22 év után is fontos az egység felmutatása, Szász Jenő MPP-elnök pedig nem tudja, mit beszél, amikor azt javasolja, hogy két hónappal a választások előtt alapítsanak egy új pártot, de hát nem is tudhatja, hogy kell bejegyezni egy pártot, „mert köztudott, hogy az MPP bejegyzésekor is mások segítettek neki ebben”. Borbély László ugyanakkor kijelentette: az RMDSZ az elmúlt 22 évben tekintélyt harcolt ki magának, elérte azt, hogy a román pártok tárgyalnak vele, kár lenne ezt eljátszani egy új pártnak az alapításával, és „a romániai magyar szavazók különben is okosak, tudják, hogy a másik két pártocska semmilyen alternatívát nem tud felmutatni”. Az RMDSZ-alelnök szerint is fontos a magyarság mozgósítása a választásokkor, mert ha nem jut be a parlamentbe az RMDSZ, akkor fél év múlva már senki sem fogja döntéshozatalkor megkérdezni a magyarokat. A politikus végül arra hívta fel a figyelmet: Európa jobbközép pártjai hamarosan Bukarestben tartják a kongresszusukat, a nagyszabású rendezvény egyik társzervezője az RMDSZ, ezért veszteséges és érthetetlen retorika az, amikor egyesek állandóan lekommunistázzák az RMDSZ-t.

Megújulás

Kovács Péter főtitkár szerint az RMDSZ megújulása összefügg a fiatalítással, de nem kizárólagosan. Meglátásában ugyanilyen lényes az is, hogy a magyarok ott legyenek, ahol a döntéseket hozzák, ennek érdekében pedig kreativitásra, sok munkára és mozgósításra lesz szükség a kampányban. A XI. MIÉRT Akadémia résztvevőit végezetül Bodor László MIÉRT-elnök is köszöntötte.

Ciucur Losonczi Antonius