Fiatalító éneklés Váradon

Fiatalító éneklés Váradon
Nagyvárad – A nagyváradi Ady Endre Liceumban került megrendezésre tegnap a III. Eurórégiós Kórustalálkozó Bihar megyei és magyarországi nyugdíjas szervezetek énekkarainak részvételével.

A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete szervezésében, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal támogatásával létrejött találkozón hét kórus valamint a szervező egyesület tánccsoportja mutatták be rövid műsoraikat. A program kezdetén Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere köszöntötte az Ady Endre Liceum dísztermét megtöltő közönséget, hangsúlyozva azt,  hogy az idős korosztály tagjai hihetetlen értékeket és példát mutatnak kitartásukkal, derűjükkel, türelmükkel. „Az idős korosztály, és a gyermekek azok, akik előtt beszélve a legtöbb pozitív kisugárzást érzem. Óriási szükségünk van arra, hogy valakik érzékeltessék velünk azt, hogy lehet másképp is dolgozni, tevékenykedni, mint türelmetlenül, keserű mosollyal a szájunk szélén” – fogalmazott Biró Rozália.
Változatos program
 
A köszöntőket követően vette kezdetét maga a műsor, melyet a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének Kórusa nyitott meg Szent Lászlóról szóló énekekkel, valamint népdalokkal. A továbbiakban is a magyar népdaloké volt a főszerep, a Sarkadi Gyöngyikék Népdalkör, majd a Romániai Magyar Nyugdíjasok Szövetségének Bíborka kórusa is magyar dalokkal szórakoztatta a nagyérdeműt, mely nagyon élvezte, többször tapssal kísérte a felcsendülő énekeket. Nemcsak produkcióban, de megjelenésben is külön színfoltot jelentett a Biharugrai Érdekvédelmi Nyugdíjas Egyesült kórusa, melynek tagjai két alkalommal is felléptek két különböző típusú népviseletben. Fellépett még a Nagyszalontai Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület kórusa, a sarkadi Fehér Kakasok Népdalkör, a Debreceni Nyugdíjas Egyesület Őszidők kórusa, ez utóbbi egy néger spirituálé éneklésével vonult színpadra, és adott változatos minikoncertet. A műsort a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének tánccsoportja zárta, vidám, kedvcsináló táncukkal emelve az amúgy is nagyon kellemes hangulatot. Ebéd után a résztvevők visszatértek a díszterembe, ahol kötetlen beszélgetéssel, tánccal ünnepelték a sikeres kórustalálkozót.
 

Pap István