Fiatal önkénteseket vár a Máltai Szeretetszolgálat

Fiatal önkénteseket vár a Máltai Szeretetszolgálat
Szombat délelőtt tartotta éves közgyűlését a Romániai Máltai Szeretetszolgálat nagyváradi szervezete. Bruncsák Gyöngyi elnök asszony tartott beszámolót, és ismertette az idei terveket.


A lelki ráhangolódás a Barátok templomban megtartott szentmisén történt meg, melyet Kiss Albert kanonok, főesperes-plébános mutatott be. Szentbeszédében azt emelte ki, mennyire fontos az egység a szeretetben, Istennel való közösségben, az olyan világhírű, nagy családban is, mint a Máltai Szeretetszolgálat.

Az éves közgyűlés helyszíne már a várad-olaszi plébánia alagsorában nemrég felújított terem volt. Bruncsák Gyöngyi elnök asszony szokásához híven egy-egy Böjte Csaba-i gondolattal foglalta keretbe mondandóját. A beszámolóban elhangzott, hogy jótékonysági akcióval kezdték a tavalyi évet: a nagy hidegben meleg teát és zsíros kenyeret osztottak a rászorultaknak a Fő utcán. Elmentek megint az enyedi karitatív bálra, ahonnan mindig lelkileg feltöltődve térnek haza. Februárban lelki gyakorlaton vettek részt Kolozsváron. Áprilisban élelmiszereket osztottak, illetve németországi támogatásból, a mallersdorfi ferences nővéreknek köszönhetően 20 darab ágyat és járókereteket ajándékoztak a Bradács Alíz igazgatónő vezette margittai városi kórháznak.

Májusban bébiételt osztottak, jelen voltak a Festum Varadinumon, majd a Szent László téren a szociális szférában dolgozók seregszemléjén, ahol Kis Balázs ifjúsági vezető, mentős az újraélesztést szemléltette, valamint partnerszerződést írtak alá a Caritas Catolicával.

Roma projekt

A nyár folyamán vendékül látták cseresznyeszedésre a Szent Angéla-ház lakóit, elsősegélyszolgálatot biztosítottak a Szent László Napokon. A megérdemelt vakáció után októberben Csíkszépvízen ismerkedtek a szociális szektort érintő új trendekkel, törvényekkel egy műhelyjellegű tanácskozáson, és az Ady Endre Líceumban kapcsolódtak be az Iskola másként-programba. Ősszel még laptopot ajándékoztak egy négygyermekes családnak, Mikuláskor pedig Margittára mentek gödöllői barátaikkal, az ünnepségre a gálospetri gyermekeket is meghívták. Az év végi ünnepek előtt a margittai közkórházban koszorúztak, támogatói diplomát kaptak. Sok szép tevékenységet szerveztek tehát, azonban szomorú, hogy a tagság egyre inkább fogyóban, kiöregedőben van, és akárcsak más civil szervezetek esetében, a fiatalok nem tapossák le egymást azért, hogy önkéntes, civil munkát végezzenek, pedig nagy szükség volna rájuk.

A tervek közt szóba került, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat anyagi támogatásával lenne egy úgynevezett roma projektjük a Gutenberg utcában, az ASCO átszervezése miatt azonban ez az elképzelés jelenleg stagnál. Abban is gondolkodnak, hogy nappali klubot működtessenek időseknek, és egy élelmiszerbankot is létrehoznának.

Ciucur Losonczi Antonius