Fertőzött disznóhúst ettek

Fertőzött disznóhúst ettek
Beszterce-Naszód megye – Tizenegy személyt (közöttük hat gyermeket) utaltak be a besztercei Tiha Bargaului faluból a Beszterce-Naszód Megyei Kórházba, mivel trichinela spiralis betegségben szenvedő disznó húsából ettek.

A kórház osztályvezető orvosa, Tasia Magherusan elmondta, hogy először egy asszony jelentkezett a kórházban, aki a szomszédja által levágott disznó húsából evett. A többi tíz személy, három családból, ezt követően sorban ment be a kórházba. „Az, hogy nem egyszerre jöttek – volt, aki két hetet is várt még – megnehezítette a diagnózis felállítását. Most már mindannyian minden veszélyen kívül vannak, és reméljük, hogy mielőbb felgyógyulnak. Ha nem kezelik ezt a betegséget, akár halálos is lehet” – nyilatkozta Magherusan doktornő.

A fertőzött disznó vásárlója, Grigore Besa azt nyilatkozta, hogy Prundu Bargaului településen vette a sertést, ahol régen működött állatvásár, de azt a hatóságok bezárták.

„Most is jönnek a disznóárusok autókkal és a nép vásárol is tőlük. Mi is vettünk, nem volt mit adni a gyerekeknek enni, és meghívtuk a disznótoros vacsorára a szomszédokat is. Honnan tudhattuk volna, hogy beteg volt az állat? Nem lett volna szabad megengedni, hogy beteg sertéseket áruljanak” – mondta a kárvallott vásárló, aki beismerte, hogy nem vitt a disznóból próbát az állatorvoshoz.

A Beszterce-Naszód Megyei Állategészségügyi Igazgatóság széleskörű vizsgálatot kezdett, de ezt megnehezítette, hogy a sertés vásárlója semmiféle iratot nem kért az eladótól. De az ankét folytatódott, most az általuk is ismert állatforgalmazókat ellenőrzi a hatóság. Azt ellenben kijelentették: a beteg disznó nem a megyéből származott. Több ellenőrzést is végeztek ezen a téren a megyei rendőrséggel karöltve. Több árust is megbírságoltak, véletlenül azt is, akitől a beteg disznó származott.