Fertőzhet a disznóhús

Bihar megye – A Trichinella-fertőzés veszélyeire hívja fel a figyelmet a közelgő téli ünnepek alkalmából a Bihar megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA).

Fontos, hogy a levágott disznók húsát vigyük el ellenőriztetni, mert ennek híján amellett, hogy veszélyeztetjük egészségünket, 2000 lejig terjedő bírságot is kaphatunk a DSVSA munkatársaitól. A túl hosszú várakozási időt megelőzendő, a DSVSA kiegészítette az állat-egészségügyi rendelőkben dolgozók számát, egyúttal a nyitvatartás is hosszabb – ezentúl a hét minden napján 8-tól 16 óráig működnek.

A vizsgálatot a DSVSA által akkreditált állatorvosok, továbbá az állat-egészségügyi és élelemiszerbiztonsági rendelők munkatársai végezhetik el. Ilyen rendelők mindhárom váradi piacon találhatók, továbbá Margittán, Érmihályfalván, Élesden, Szalontán, Belényesben, Vaskohszikláson.

A Trichinella egy fonalféreg fajta, mely lárváin keresztül a fertőzött, s nem kellőképpen hőkezelt disznóhússal terjed. Kezdetben emésztési problémákat okoz, majd miután a fertőzés átterjed az izomrendszerre, fájdalmakat, mozgászavart eredményez. Bizonyos esetekben még a kikezelt fertőzés nyomán is életreszóló károsodások maradnak.