Fertőzési gócok a tömbházak között

Fertőzési gócok a tömbházak között
Déva – Több ezer dévai lakos egészségét veszélyezteti a hulladéktárolókból kiömlő, vagy a tárolók telítettsége miatt a melléjük lehelyezett szemét, amely a nyári melegben fertőzési góccá alakulhat.

A kóbor kutyák és a hajléktalanok széthordják a hulladékot, amely így egyre nagyobb területet lep el a tömbházak között. Az utóbbi hetek heves esőzései eláztatták a szemetet, így a szennyezett lé az utcákon folyik végig. Az önkormányzat visszautasítja azt az elgondolást, mely szerint fertőzési gócpontok alakulhatnak ki, a környezetvédelmi ügynökséget és a közegészségügyi hatóságot pedig mintha nem is igazán érdekelné a probléma.

Csaknem két éve él az a határozat, amely értelmében át kellett volna térniük egy modernebb hulladékgyűjtő és –tároló módszerre.  Ez azonban még a városközpontban sem valósult meg, a tömbházak környékén pedig egyenesen katasztrofális a helyzet. Elviselhetetlen a bűz a lakosok szerint, de a környezetvédelmi őrség mindeddig nem vonult ki a helyszínre.

„Többször is bejelentést tettem a környezetvédelmi őrségnél, de minden eredmény nélkül. A gyermekeink ott játszanak a tömbház előtt széthordott szemét közelében. Hogy a bűzről, amely egy melegebb nyári napon terjeng, ne is beszéljek.” – panaszkodja a 15-ös lakónegyedben élő Aura Iovita.

Nem véletlen azonban, hogy azok, akik tehetnének az ügy érdekében valamit, hallgatásba burkolóznak. Déva hulladékgazdálkodásért a polgármesteri hivatal egyik részlege felelős, vezetője ugyanaz, akinek feladata lenne a környezetvédelmi előírások betartásának ellenőrzése.