Férfiközpontúak a törvényeink

Férfiközpontúak a törvényeink
Szerda este civil szervezetek és szakintézmények képviselőinek részvételével a családon belüli erőszakról rendezett kerekasztal-beszélgetést a megyei RMDSZ Nőszervezet a Sas-palotában.

Noha vonatkozó törvények évek óta léteznek, látszik, hogy ezeket valószínűleg férfiak alkották, és sok még a tennivaló e téren. Például sürgösségi befogadó központok kellenének, a helyi és/vagy a megyei önkormányzatok fenntartásában, a lelki és jogi tanácsadásra is nagyobb hangsúlyt kéne fektetni, valamint az sem ártana, ha létezne valamilyen gyorssegély kiutalásának a lehetősége, és szociális esetkezelőt tudnának kirendelni minden egyes áldozat mellé. Többek közt ezek a javaslatok, igények hangzottak el szerda este azon a kerekasztal-beszélgetésen, melyet a Bihar megyei RMDSZ Nőszervezet, illetve ennek országos elnöke, Biró Rozália szenátor asszony rendezett a családon belüli erőszak témakörében abból a célból, hogy a tényeket feljegyezte pozitív irányban változtatni tudjon az eddigi tapasztalatokon. A találkozón több civil szervezet és állami intézmény képviseltette magát: a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) részéről Gáti Gizella, a Lámpás Alapítványtól Vura Ottilia, a szentjobbi Szent István Gyermekotthontól Porsztner Sarolta, a Bihar Megyei Gyermek és Társadalomvédelmi Főigazgatóságtól (DGASPC) Szántó Ildikó volt jelen, az RMDSZ Nőszervezet csapatát pedig Kéry Hajnal és Széll Gabriella megyei elnök, illetve alelnök erősítették.
Mint elhangzott, a 2003/217-es, a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló törvény értelmében családon belüli erőszaknak minősül az önvédelmi vagy védelmi cselekedetek kivételével minden olyan, egy családtag által, ugyanazon család egy másik tagja ellen elkövetett szándékos cselekedet vagy mulasztás, mely tettlegességben vagy verbálisan nyilvánul meg, és amely kárt vagy lelki fájdalmat okoz vagy okozhat, beleértve ezen cselekedetek elkövetésével való fenyegetést, a kényszerítést vagy az önkényes szabadságvesztést is.

Riasztó adatok

Az adatok riasztóak: egy statisztikai felmérés szerint Romániában évente közel 12 ezer nőt bántalmaznak, és minden 4-5-ik nőt valamilyen formában bántanak. Bihar megyében állami támogatással csupán egyetlen úgynevezett leányanyaotthon működik, ide azokat a kisgyermekes anyákat fogadják be (a gyermek nem lehet idősebb 3 évesnél), akik hátrányos helyzetűek, és a partnerük bántalmazásainak vannak kitéve. A titkos helyen lévő intézmény 10-12 férő helyes, és folyamatosan érkeznek a kérvények.
A fő problémák közé tartozik, hogy a bejelentést követően több hét is eltelik addig, amíg a rendőrség intézkedik, de például a bántalmazottat a rendőr már nem kiséri haza a holmiaiért, arra hívatkozva, hogy nem testőr. A szolgáltói szerződések névátírása is gondot okoz, és furcsa, hogy az exférj beleegyezésétől függ, hogy válás után a nő megváltoztathatja-e a családnevét. Ugyanakkor ha a gyermeket külföldre karják vinni, mindkét szülőnek a beleegyezése szükséges. A helyzetet súlyosbítja, hogy sok esetben a gyermekek is szenvedő alanyai a történteknek, és az áldozatók segítség hiány kénytelenek „visszamenekülni” oda, ahonnan tulajdonképpen szabadulni akarnának. Emellett sajnos az iskolákban is egyre agresszívabbak a diákok, a jelenség már óvodai szinten felüti a fejét.

Ciucur Losonczi Antonius