Ferenc pápa Arany rózsát adományozott a csíksomlyói Mária-kegyhelynek

Ferenc pápa Arany rózsát adományozott a csíksomlyói Mária-kegyhelynek
Ferenc pápa, a pápák egyik legrégibb és legnemesebb ajándékát, az Arany rózsát adományozta szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelynek.

A szentatya a csodatevő Szűzanya csíksomlyói szobrának lábához helyezte el az Arany rózsát.

1922-ig a pápák ilyen rózsát ajánlottak fel olyan személyeknek is, akiket különösen tiszteltek, de azóta ez az ajándék csak a Szűz Máriának szentelt zarándokhelyeknek jár – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Veres Stelian, a pápalátogatást szervező bizottság tagja.

A pápalátogatás alkalmával a csíksomlyói kegytemplomból a nyeregbe vitték a világ legnagyobb, fából készült, 227 centiméter magas, több mint ötszáz éves Mária-kegyszobrot. A szobrot legutóbb a második világháború után hozták ki a templomból. A pünkösdi búcsú alkalmával ennek másolatát viszik ki a somlyói nyeregbe.

Ferenc pápa szombaton délelőtt, egy Dacia Dusterből kialakított pápamobilon érkezett a csíksomlyói nyeregbe, ahol lelkesen üdvözölte a hívők serege.

A pápalátogatást szervező minisztériumközti bizottság reggeli közlése szerint 85 000 zarándok volt a nyeregben, de előfordulhat, hogy létszámuk nap közben emelkedett.

Jelen volt Viorica Dăncilă román miniszterelnök és kabinetjének több tagja, illetve a romániai magánlátogatáson tartózkodó Áder János magyar köztársasági elnök és felesége.

 

www.agerpres.ro