Ferenc pápa: a nehézségek ellenére Románia nagyot lépett előre a demokratikus fejlődés útján

Akt.:
Ferenc pápa: a nehézségek ellenére Románia nagyot lépett előre a demokratikus fejlődés útján
A nehézségek ellenére az utóbbi harminc esztendőben Románia nagyot lépett előre a demokratikus fejlődés útján – nyilatkozta pénteken a Cotroceni-palotában Ferenc pápa.

‘Örülök, hogy 20 évvel II. János Pál látogatása után ebben a gyönyörű országban lehetek, amikor Románia, az Európai Unióhoz való csatlakozása óta először, betölti az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. Ez egy jó alkalom, hogy áttekintést nyerjünk erről a 30 évről, amely eltelt azóta, hogy Románia felszabadult egy polgári és vallási szabadságot korlátozó rendszer alól, amely elszigetelte a többi európai országtól, és amely ezen túlmenően a gazdaság stagnálásához és a kreatív erők kimerüléséhez vezetett. Ez idő alatt Románia a politikai és társadalmi erők sokaságával, valamint a közöttük folytatott párbeszéd révén demokratikus projektbe kezdett, amelynek célja a vallási szabadság elismerése és az ország tágabb nemzetközi kontextusba való teljes integrációja. El kell ismernünk, hogy a sok nehézség és hiányosság ellenére, Románia nagyot lépett előre ezen az úton – mondta Ferenc pápa a Cotroceni- palotában, ahol az állami hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testületek képviselőivel találkozott

Hozzátette, hogy “az akarat, hogy előrelépés történjen a civil és társadalmi élet különböző területein (…), sok kreatív erőt szabadított fel, és sok kezdeményezésnek új lendületet adott, ami a 21. századba hozta az országot’.

“Arra buzdítalak, hogy folytassátok a szükséges struktúrák és intézmények megerősítését, nemcsak a polgárok jogos törekvéseinek kielégítéséért, hanem azért is, hogy arra ösztönözze az önök népét, hogy kibontakoztassa mindazt a potenciált, amivel tudjuk, hogy rendelkezik” – tette hozzá a szentatya.

Lerovom tiszteletemet a Románia megannyi fia és lánya által hozott áldozatok előtt, akik a magukkal vitt értékekkel és munkájukkal gazdagítják azokat az országokat, ahová kivándoroltak – mondta a továbbiakban a Cotroceni-palotában Ferenc pápa, rámutatva: szeretettel gondolni azokra, akik elmentek, ‘hazafias és testvéri cselekedet”.

‘Elsősorban a kivándorlásra gondolok, ami több millió embert érintett, akik elhagyták otthonukat és hazájukat, hogy új munkalehetőségeket és emberhez méltó életet keressenek. (…) Gondolok a sok elnéptelenedett falura, amely megélte, hogy néhány év alatt lakóinak jelentős része elhagyta. Gondolok azokra a következményekre, amivel mindez járhat az életminőségre nézve, és arra, hogy meggyengülnek a kulturális gyökerek, amelyek életet adtak a nehéz időkben’- mondta a szentatya.

Ferenc pápa tisztelettel adózott a román kivándorlóknak.

‘Lerovom tiszteletemet a Románia megannyi fia és lánya által hozott áldozatok előtt, akik a magukkal vitt értékekkel és munkájukkal gazdagítják azokat az országokat, ahová kivándoroltak, és munkájuk gyümölcseivel segítik otthon maradt családjukat. (…) Szeretettel gondolni azokra, akik elmentek, hazafias és testvéri cselekedet”- hangsúlyozta a pápa.

Meg kell teremteni a politikai, gazdasági, társadalmi és spirituális erők közötti pozitív együttműködést

Meg kell teremteni a politikai, gazdasági, társadalmi és szellemi vezetők közötti együttműködést “a történelem új szakaszának problémáival szemben”- nyilatkozta pénteken a Cotroceni-palotában Ferenc pápa.

‘Ahhoz, hogy szembe tudjunk szállni a történelem új szakaszának problémáival, hogy megtaláljuk az igazságos megoldásokat és azt az erőt, amellyel ezeket életbe tudjuk ültetni, meg kell teremteni a politikai, gazdasági, társadalmi és szellemi vezetők közötti pozitív együttműködést. Fontos, hogy járjunk együtt és ne adjuk fel egy állam legnemesebb küldetését: hogy népének javával törődjön’ – mondta Ferenc pápa.

A szentatya arról is beszélt, hogy miként lehet létrehozni ezt az együttműködést.

‘Ahhoz, hogy együtt mehessünk előre a történelem alakítása érdekében, szükséges, hogy nemesen feladjunk valamennyit saját víziónkból, harmóniát teremtve, amely lehetővé teszi számunkra, hogy biztonságosan haladjunk a közös célok fele (…), ily módon építhető egy befogadó társadalom’ – fogalmazott Ferenc pápa.

A szentatya egy olyan társadalom létrejöttét szorgalmazta, ahol a szegényeket nem tekintik ‘akadályoknak, nemkívánatos személyeknek’, hanem ‘testvéreknek, akiket be kell fogadni a polgári életbe’, és ahol az emberi méltóság képezi a társadalom középpontját.

www.agerpres.ro