Fényképezőgép cseresznyefából

Fényképezőgép cseresznyefából

Régi filmekről sokunknak ismerős a keménykalapot viselő, háromlábú, harmonika-szerű kamerával dolgozó fényképész, aki, miután behelyez egy nagyméretű kazettát a gépbe, bebújik a fekete vászonlepel alá, aztán villan az egyszer használatos magnézium lámpa (a modern vaku elődje), és máris megmentett valamit a mából a mozdulatlan örökkévalóságnak.

Hiába telt el másfél évszázad, ma is vannak olyan fotóművészek és igényes műkedvelők, akik előszeretettel használják a régi típusú favázas kamerákat.

Európában mindössze három cég készít ilyeneket, az egyik Ausztriában, a másik Angliában, a harmadik pedig Nyíregyházán.

Kamera Afrikába

Soltész István fotóművész igazából egyszemélyes manufaktúra: eddig körülbelül harminc kamerát épített, néhány közülük eljutott Kínába, az Egyesült Államokba, sőt, az afrikai kontinensre is.

Természetesen ez az egész öncélúan indult: tíz évvel ezelőtt magamnak raktam össze az első gépet, aztán jöttek a kollégák, hogy szeretnének valami hasonlót… A kamerák némelyike igen nagy méretű, ezért is készül fából, hiszen egyébként a súlya miatt ki sem lehetne vinni a műteremből. A favázas gépek összecsukható, könnyen szállítható eszközök, de természetesen a lényeg az, hogy a síkfalú kazettába akár 20×25 centiméteres negatív is kerülhet. Így a kép akár 2×2,5 méteresre is ragyogó minőségben nagyítható, de kis méretben is lenyűgöző hatású: a laikusok is rögtön észreveszik, mennyivel jobb felbontású, részletgazdagabb egy hagyományos fotónál.

Egy-egy kamera elkészítése – az igényektől függően – 100-300 munkaórát vesz igénybe. A kész kamera ára 100 és 300 ezer forint között mozog.

– Mesterségesen szárított cseresznyefával dolgozom, de egy évet így is hagyom pihenni, mielőtt megmunkálnám. A szerszámokat is én terveztem, eszerint gyártották le őket. A lencsét mindenki maga veszi meg, én pedig beépítem. Készítettem egy speciális, épület-fényképezésre szánt kamerát is, aminek kiemelkedően jó a perspektíva-korrekciója. Erre különösen büszke vagyok.

– Zajácz D. Zoltán –