Fényes Szabolcs est Váradon

Meleg Vilmos és Nemlaha György
Meleg Vilmos és Nemlaha György
Családias hangulatban elevenítette fel Fényes Szabolcs emlékét és munkásságát az M.M. Pódium Színház az október 4-én megtartott Te szeress legalább című előadásával.

Megtelt érdeklődőkkel a váradi Oregano étterem irodalmi és színházi eseményeknek kialakított terme péntek este a Fényes Szabolcs est alkalmából. A zenés-táncos előadás házigazdája, Meleg Vilmos rendező elsőként a nagyváradi származású Fényes Szabolcs életrajzi adatait ismertette a jelenlevőkkel, majd Nemlaha Györggyel, a Magyar Rádió és Televízió nyugalmazott főmunkatársával Fényes Szabolcs életét, zongorajátékát, nagyváradi és budapesti éveit, történeteit, Harmath Imrével folytatott közös munkáját idézték fel. Fényes Szabolcs 1912-ben született Nagyváradon, már fiatal korában eldöntötte, hogy zeneszerző lesz, tervét édesapja is támogatta. A Fényes család Magyarországra telepedett át. Fényes Szabolcs gimnáziumi tanulmányait Balassagyarmaton folytatta. Középiskolás korában hetente többször Budapestre utazott, hogy magántanítványként zeneszerzést tanulhasson. Az első színházi sikert a Maya bemutatója hozta meg számára 1931-ben. 1957-1960 között a budapesti Fővárosi Operettszínház igazgatója volt. Fényes Szabolcs számtalan színdarab, film és sláger zeneszerzője lett.

Dalok

Az est során Nemlaha György számtalan emléket idézett fel, milyen volt együtt dolgozni Fényes Szabolccsal. A beszélgetésbe több zenés-táncos részt is beillesztettek, amelyekben Fényes legismertebb dalait idézték fel, mint például az Ugye, hogy nem felejtesz el, a Valami kis szerelem, az Oda vagyok magáért, a Mindenkinek van egy álma, a Kétszer kettő néha öt, a Szeretni bolondulásig, a Nem csak a húszéveseké a világ, az előadás címadó dalát a Te szeress legalább-ot, valamint több más dalt is. Az est során közreműködött Molnár Júlia színművésznő, Kele Krisztina énekesnő, Meleg Attila rendező, valamint a táncosok: Farkas Beatrix, Szallós Ildikó, Korda Árpád, Fülöp-Crişan Oliver, Sajgó-Bezgédi Norbert.

Nagy Noémi