Fenntartható fejlődésről és bővítésről tárgyaltak Brüsszelben

Biró Rozália
Biró Rozália
Két konferencia is zajlott a héten Brüsszelben, melyen a külügyi bizottság elnökeként Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő is részt vett, erről számolt csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján.

Brüsszelben évente egyszer megszervezik azt a találkozót, mely az EP és a nemzeti parlamentek szakbizottságai közt zajlik. November 21-én a fenntartható fejlődéssel foglalkozó és a külügyi szakbizottságok munkaüléseit tartották, 21 tagállam reprezentánsaival, és mindkettőn Biró Rozália képviselte egyedül hazánkat parlamenti szinten. Mint a sajtótájékoztatón kifejtette, Románia 2008-ban dolgozott ki fenntarthatósági stratégiát, majd 2015-től vállalt kötelezettséget és ratifikálta 193 ENSZ-tagállammal egyetemben az Agenda 2030 elnevezésű dokumentumot, mely 17 pontban rögzíti, hogy milyen területeken kell megvalósítani a fenntartható fejlődés célkitűzését, ilyen például a szegénység felszámolása, a „zéró” éhínség, az egészség és jólét, a minőségi oktatás vagy a nemek közti egyenlőség. Közben egy újabb lépés következett úgy uniós, mint helyi szinten, 2016 végén ugyanis az Agendára való válaszként az Európai Bizottság egy kiadványt bocsátott ki az új konszenzuson alapuló európai fejlesztésről és együttműködésről, melyet idén júniusban az EU-tagállamok aláírtak, és ezzel úgymond egy új dimenzióba lettek helyezve a fenntartható stratégiák, ami azt jelenti, hogy együtt kell működjön horizontálisan, minél átfogottabban a politikum a civil szektorral és az egyházakkal, a békére és biztonságra, a humánus bánásmódra, a környezetvédelemre, az ifjúságra, a migrációra, az esélyegyenlőségre fókuszálva stb.

Mivel egy nehézkes, nem kézzelfogható folyamatról beszélünk, 2017 elején a külügyi szakbizottságon belül létrehoztak egy fenntartható fejlődési albizottságot, mely héthavonta ülésezik a felsorolt különböző szereplők részvételével- magyarázta a képviselő asszony, aki arról is beszélt, hogy Románia egy önkéntes jelentést készít a témában, illetve karavánt szerveztek a fenntartható fejlődési célkitűzések megvalósításáról, mely Bihar megyébe is meg fog érkezni.

 

Bővítés

Szintén egy interparlamentáris tapasztalatcserére került sor kedden, melyen ezúttal 24 tagállam külügyi szakbizottságának a képviselője volt jelen, és gyakorlatilag arról tárgyaltak, hogy mi az EU válasza a nyugat-balkáni országok uniós integrációjára vonatkozóan. Abból indultak ki, hogy valamilyen elfogadható perspektívát kell biztosítani az integrációra. Románia véleménye, hogy 2018-ban a tagkérelmet benyújtó nyugat-balkáni országok és az EU bulgáriai találkozóján jelentős előrelépésre nyílik majd lehetőség, de ahhoz, hogy valóban érzékelhetővé váljék a változás, nagy szükség van arra, hogy ezek az országok (Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegro, Macedónia, Albánia) reformokat vezessenek be, illetve haladjanak a demokratikus értékek érvényesítése terén, melyhez hazánk minden segítséget megad.

Küldöttgyűlés

Biró Rozália bejelentette: november 25-én, szombaton 10 órától Marosvásárhelyen, a Kultúrpalota kistermében tartja tisztújító küldöttgyűlését az RMDSZ Nőszervezete. Az eseményen részt vesz és beszédet mond Kelemen Hunor szövetségi elnök, Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök, Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, valamint Kovács Irénke és Laczikó Enikő államtitkárok is. Tudatosan erre a napra jelölték ki a gyűlés időpontját, és a esett a választásuk Vásárhelye, mivel november 25-e a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem világnapja, és Maros megyében két halálos áldozata is volt a jelenségnek. Amúgy Biró Rozáliát várhatóan újraválasszák a Nőszervezet elnökévé, lévén hogy ő az egyedüli jelölt.

Ciucur Losonczi Antonius