Fennakadások az utolsó vizsgán

Felszabadultan, túl a negyedik írásbelin: az első eredményeket július 12-én, 16 óráig függesztik ki. A szerző felvétele
Felszabadultan, túl a negyedik írásbelin: az első eredményeket július 12-én, 16 óráig függesztik ki. A szerző felvétele
Áramkimaradás késleltette az érettségi pénteki próbáját és egy újabb vizsgázót zártak ki Bihar megyében. Tíz tantárgyból zajlott a vizsga, s egyes tantárgyakon belül is többfajta tétel volt.

A Iosif Vulcan Főgimnáziumban megalakult vizsgaközpontban péntek reggel áramkimaradás volt, ennek nyomán mintegy félórás késéssel kapták meg a tételeket a vizsgázók, mondta el Claudiu Damian tanfelügyelőségi szóvivő. Miután megjött az áram, sikerült lesokszorosítani a tételeket és minden a maga rendjén ment.

Tizenöt

Ismét kizártak egy diákot, ezúttal a váradi Mihai Viteazul Iskolaközpontból, vele tizenötre nőtt az érettségiről kizárt fiatalok száma megyénkben, tudtuk meg a szóvivőtől. A pénteki, szaknak megfelelő választott tantárgyból írandó vizsgára egyébként 3834-en iratkoztak fel megye szerte, s 139 volt a hiányzók száma.

Ez a próba abban is különbözik a többitől, hogy tíz tantárgyból vizsgáznak a fiatalok, attól függően, hogy milyen szakon végeztek és mit választanak, s vannak tantárgyak, melyeken belül is több változat létezik – informatikából például háromféle tétel van, kémiából, fizikából, biológiából pedig kétféle. Épp ezért a tételek sokszorosítása több időt szokott igénybe venni, mint egyébként, s ez most is így volt – például az Ady Endre Középiskolában lévő vizsgaközpontban érettségizők közül azok, akiket megkérdeztünk, arról számoltak be, hogy 15–20 perccel kilenc után kapták meg a tételeket.

Vélemények

Akik földrajzból vizsgáztak, azt mondták, könnyű volt, könnyebb a szimulálásnál, nehezebbre számítottak. Meglepetésszerűen könnyű volt az anatómia – mondta az egyik érettségiző, s fizikából pedig az optika és elektromosság szintén nem volt nehéz, legalábbis annak, aki készült. A Pascal nyelvezetben megírandó informatika tételek szépek, de nehezek, gondolkodásra serkentőek voltak, mondta az egyik diák. A növénytanból kapott tételeket egyesek könnyűnek, mások kevésbé könnyűnek tartották. A pszichológia közepesen nehéz volt, mondták, a szociológia pedig viszonylag könnyű, de általános műveltségre is szükség volt, mivel véleménykifejtő kérdések szerepeltek a tételek között és a szociológiai szakkifejezéseket is fontos volt ismerni.

Ezzel a próbával véget értek az érettségi vizsgái, az első eredményeket július 12-én, 16 óráig függesztik ki, aznap egészen este nyolcig lehet óvásokat benyújtani, a végső eredményeket pedig július 16-án teszik közzé.

Neumann Andrea