Felvonulás az életért!

Akt.:
Felvonulás az életért!
Iszlamofób felhangoktól sem volt mentes a szombaton Nagyváradon lezajlott Felvonulás az életért elnevezésű rendezvény.


Mivel az idén nagyszombaton tartották meg az évente megrendezésre kerülő Felvonulás az életért elnevezésű, az abortusz ellen tiltakozó és a hagyományos család értékét hangoztató megmozdulást, feltehetőleg ezért az idei rendezvényen a korábbiaktól eltérően sokkal kevesebben, alig száz-százötvenen vettek részt. A húsvéti ünnepekre való tekintettel a római katolikus egyház ezúttal távol maradt a rendezvénytől, ott voltak viszont a húsvétot szintén most ünneplő protestáns és neoprotestáns egyházak és a görög-katolikus egyház képviselői. Számszerűleg az ortodox klérus tagjai jelentek meg a legtöbben a meneten, melynek gyülekezője a Román Katona Szobránál volt.

DSCN8941

A délelőtt tizenegy órakor kezdődő rendezvényen elsőként Sofronie nagyváradi ortodox püspök szólalt fel, aki felkérte az egybegyűlteket, hogy egy perces néma csenddel adózzanak az idők során elkövetett kegyetlenkedések áldozatai emléke előtt. Sofronie püspök számos ismert tragédia, mészárlás áldozatait felidézte, kezdve a legutóbbi, brüsszeli terrortámadás áldozataival, megemlítve a párizsi, a bostoni, a new-yorki, a beszlani stb. terrortámadásokat, a müncheni olimpián elkövetett terrorakciót, a holokausztot, az örmény népirtást stb., e hosszas felsorolásból azonban kihagyta az ateista kommunista rezsimek által elkövetett bűntetteket. Ezt követően Sofronie püspök beszédében az iszlamizalódás veszélyeire hívta fel a figyelmet. Mint fogalmazott: „képzeljük el azt, hogy a jövőben nem a templomaink harangja, hanem a müezzin hangja fog imára hívni minket”- hozzátéve, hogy megvan a veszélye annak, hogy összeomlik az európai civilizáció. „Megvan a veszélye annak, hogy abba a helyzetbe kerüljünk, hogy sarcot fizessünk, először csak szimbolikus adókat, majd egyre megterhelőbbeket, hogy megélhessük szabadon hitünket. Mentsen meg minket az Isten attól, hogy megéljük azokat a pillanatokat, amelyekben a templomokat elkobozzák, és mecsetekké alakítják át azokat. Már a tizenkettedik órában vagyunk, ezért azt kiáltom: keresztény Európa, ébredj!”

DSCN9034

Az ortodox püspök beszéde után a többi egyház képviselői is szóltak az egybegyűltekhez, köztük Vinczéné Pálfi Judit a református egyház, és Molnár Imola az unitárius egyház nevében, ők románul és magyarul is megosztották gondolataikat az egybegyűltekkel, az utolsóként felszólaló Huszár István alpolgármester viszont csak románul tartotta meg beszédét, melyben a gyermekvállalás fontosságára és a kereszténység értékeinek megőrzésére hívta fel a figyelmet. A beszédek után elindult a menet az ortodox nagytemplomhoz. Itt elhangzott egy ima, majd a menet a nagyváradi szülészetig haladt, ahol véget ért a felvonulás.

Pap István