Felvidéktől Kalotaszegig és még tovább

A létavértesi Cserebingó a múlt pénteki rekorddöntő mikepércsi csárdást hozte el Nagyváradra
A létavértesi Cserebingó a múlt pénteki rekorddöntő mikepércsi csárdást hozte el Nagyváradra
A Nagyvásártéren megrendezett háromnapos ünnepi vásár második napján, az államalapítás ünnepén ismét néptánccsoportok mutatkoztak be.

A színpadra elsőként az előző nap megérkezett kalotaszentkirályi Felszeg Gyöngye néptánccsoport lépett fel, majd őket követte a létavértesi Cserebingó, végül pedig a komádi Körös-körül néptánccsoport mutatta be tánctudását. Körös-körüli volt nemcsak az egyik néptáncegyüttes neve, hanem a bemutatott táncok is, hiszen az együttesek műsorában szerepelt mezőségi, akasztós, korcsos, de a felvidékre jellemző tánc (és népviselet), és a mikepércsi csárdás. Utóbbi azért is volt különleges, mivel a létavértesi Cserebingó által Váradon előadott táncot pár nappal ezelőtt, pénteken Debrecenben egyszerre 326-on ropták, felállítva ezáltal a Béres András által 1950-ben koreografált mikepércsi csárdás új rekordját. A cívis városban a néptáncegyüttesek között ott volt a Cserebingó is.

Népzenei koncert

A néptáncbemutatóhoz hasonló „jegyben” zajlott le Heit Lórándnak és zenekarának kora este kezdődött koncertje is, ugyanis repertoárjukban az egész Kárpát-medencét „felölelték”, muzsikájuk által elhozták Nagyváradra a magyar tájegységek népdalait, de katonadalok is felhangzottak, így mindenki megtalálhatta a kedvére valót.

János Piroska