Felütötte fejét az influenza

Illusztráció
Illusztráció
A legfrissebb adatok szerint a légúti fertőzések száma megyénkben túllépte az ilyenkor megszokottnak számító érték felső határát és nyolc esetben bebizonyosodott az influenzavírus jelenléte.

Egy hét alatt 6111 heveny felső légúti fertőzésről érkezett jelentés a Bihar megyei Közegészségügyi Hatósághoz (DSP), azaz többen betegedtek meg, mint az elmúlt héten ( akkor számuk 5217 volt) és szinte kétszer annyian, mint tavaly ugyanekkor. Hatvankét esetben kórházi beutalásra volt szükség.

A tüdőgyulladással diagnosztizáltak száma kevéssel csökkent a korábbi adatokhoz képest, jelenleg 1746 megbetegedésről érkezett jelentés, 257 esetben kórházi beutalásra volt szükség, miközben egy héttel korábban 1754 új eset volt. Tavaly ugyanekkor 1146-an betegedtek meg tüdőgyulladásban egy hét folyamán.

Huszonegy esetben végezték el az influenzavírus kimutatásához szükséges vizsgálatokat és nyolc esetben bizonyosodott be az influenzafertőzés. A DSP jelentése szerint Bihar megyében könnyű lefolyású megbetegedések történtek.

A Bihar megyei DSP erre a szezonra 8600 adag ingyenes influenzaellenes oltóanyagot kapott a minisztériumtól, ezek mindegyikét szétosztották. Az intézmény ismét felhívja a figyelmet azokra a szabályokra, melyeket ilyenkor különösen fontos betartanunk: fogyasszunk sok friss zöldséget és gyümölcsöt, öltözzünk az évszaknak megfelelően, ne legyünk kint sokat a hidegben, végezzünk könnyű fizikai munkát, pihenjünk eleget, ne igyunk alkoholt, ne cigarettázzunk, ne vigyük túlzásba a koffeintartalmú italok fogyasztását.

Fontos a gyakori kézmosás, tüsszentsünk papír zsebkendőbe, lehetőleg óvakodjunk a tömegektől, éstartsuk tiszteletbe a kórházi látogatási tilalmat, amennyiben ezt elrendelik. Ha a fertőzés jeleit észleljük magunkon (köhögés, láz, fejfájás, torokfájás), jelentkezzünk be konzultációra a háziorvosunkhoz, ha pedig a tünetek súlyosbodnak, hívjuk az 112 sürgősségi számot, vagy jelentkezzünk a legközelebbi kórház ügyeletén.