Felújított templom Őssiben

Felújított templom Őssiben
Nagyvárad- Vasárnap délután Exc. Böcskei László megyés püspök ünnepélyes szentmise keretében megáldotta a Kis Szent Terézről nevezett, külsőleg felújított katolikus templomot Nagyvárad-Őssiben.

Vasárnap délután ünnepelt a nagyvárad-őssi római katolikus közösség: Exc. Böcskei László megyés püspök ünnepélyes szentmise keretében áldotta meg a Lisieux-i Kis Szent Terézről nevezett, külsőleg felújított plébániatemplomot. Bevezetőjében örömét fejezte ki, hogy a hívek álma valóra vált, kezdeményezni mertek, és két év alatt sikerült külsőleg megújítani a templomot. Úgy fogalmazott: miután befejeződött a tatarozás, Istennek hála, még inkább fényesebb lett a templom, köszönhetően annak is, hogy a szépítői, ékesítői vállalták azt a szép feladatot, kihívást, mellyel az Úr megbízta a helyi közösséget, és ezáltal lelkileg is gyarapodtak, erősödtek. A főpásztor ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: az idén ez már ötödik renovált templom az egyházmegyében, Újpalotán és Tasnádon külsőleg, Mezőtelegden és Újlakon pedig belsőleg újult meg az istenháza. Megjegyezte: a várad-őssieknek gondolniuk kell védőszentjükre, Kis Szent Terézre is, aki a lelki egyszerűség mestereként úgy próbált élő tagja lenni Krisztus egyházának, hogy mindig a kis dolgokban kereste azt, ami igazán fontos, és így próbált helytállni, szolgálni, tündökölni. Ez kell legyen a mi utunk is, és ennek érdekében kérnünk kell őt, legyen a pártfogónk, hogy mindig nyitott szívvel és szemmel haladva eleget tudjunk tenni a kihívásoknak- tanácsolta.

Menedékházak

Az evangélium Szent Máté könyvéből szólt. Elmélkedésében dr. Kovács F. Zsolt atya, a püspökség irodaigazgatója arról beszélt: ragyogó szemű, csengő hangú gyermekként milyen könnyen bocsátottunk meg egymásnak, vágytunk védettségre, az otthon melegére. Felnőttként aztán rádöbbentünk arra, hogy semmi sem tart örökké, mert az élet véges, illetve nem igaz az, hogy a semmiből jöttünk, és oda térünk vissza, mert mindennek célszerűsége van, léteznie kell tehát valami tökéletesnek, ami túlmutat azon, amit gyermeki ésszel érzékeltünk. Ezért építünk templomot, házat Istennek a Földön, hogy hazataláljunk, otthonra leljünk abban a térben, mely egyedül neki van fenntartva. A templomok tehát valójában menedékházak az Isten felé vezető úton, a várad-őssi szent hely restaurálása pedig nem más, mint lelkünk megújulásának külső megnyilvánulási formája.
Az áldozás után Böcskei László megáldotta a Lisieux-i Kis Szent Teréz tiszteletére felajánlott rózsákat is, majd ő és Láber Ferenc plébános mondott köszönetet mindazoknak, akik megérdemlik az elismerő szavakat.

Ciucur Losonczi Antonius