Felújítják az SzM-központot

Nagyvárad – Az önkormányzat közleménye szerint kevesebb mint 90 nap van hátra a szklerózis multiplexben szenvedők nappali központjánál zajló munkálatok befejezéséig. A kezdvezményezett 67 személy.

 

 

A Regionális Operatív Program keretében finanszírozott, A Váradon élő, szklerózis multiplexben szenvedő személyek nappali gondozóközpontjának renoválása, korszerűsítése és bővítése elnevezésű projekt kedvezményezettje Nagyvárad városa, mint közigazgatási területi egység. A beruházás összértéke 3.054.811,12 lej, melyből a vissza nem térítendő támogatás 2.402.359,26 lej. A tizenkét hónap leforgása alatt megvalósuló befektetés specifikus céljai közé sorolták 904,19 négyzetméternyi felület felújítását és modernizálását- melyhez földszinti és emeleti termek is tartoznak- annak érdekében, hogy az épületet egy olyan korszerű központtá alakítsák, melyet a sérült személyek is használni tudnak. Ugyanakkor elősegítik a helyiségek megközelíthetőségét (korábban nem létezett rámpa és felvonó, így gyakorlatilag az emelet használhatatlannak bizonyult a rászorultak számára), változatos szolgáltatásokat biztosítanak majd a bajban levő személyeknek (többek közt segítséget nyújtanak a sajátos problémáik megoldásához, illetve műhelyfoglalkozásokat fognak szervezni annak érdekében, hogy fejlesszék szaktudásukat és önálló életre neveljék őket). Végül, de nem utolsó sorban a dotációra is gondoltak, vagyis a gyógykezelést elősegítő, különböző gépeket és számítógépes berendezéseket szereznek be.

 

Kedvezményezettek

 

Az invesztíció közvetlen haszonélvezője az a 27 személy lesz, akik eddig is igénybe vették a központ által kinált szolgáltatásokat, illetve ezek száma 67-re fog növekedni, az ingatlan befogadóképességének növelésével. A kedvezményezettek közé tartozik még az a 92 fő, akik tanácsadásban részesülnek a Romániai Szklerózis Multiplex Társaság váradi fiókszervezeténél, illetve további 276 személy, akik az észak-nyugati régióban élnek és igénybe veszik az említett társaság szolgáltatásait. Nem szabad megfeledkezni egy szakfolyóirat körülbelül 1400 olvasójáról sem, valamint mindazon több száz személyről, akik részt vesznek különböző szemináriumokon, illetve igénybe vették a Help Line vonalat.

 

Ciucur Losonczi Antonius