Felújítják a váradi Sas-passzázst

Felújítják a váradi Sas-passzázst
Az elkövetkezendő időszakban a váradi önkormányzat fel kívánja újítani a Fekete Sas-palota kupoláját és falait, melyek igen rossz állapotban vannak. E célból egy hatástanulmány készült, mely tartalmazza a renoválás műszaki-gazdasági mutatóit.

A dokumentum szerint olyan sürgős beavatkozási munkálatokra van szükség, melyek révén megerősítik az építmény strukturális elemeit, teljes mértékben kicserélik az üvegburkolatot, újracsinálják az esővíz elvezető hálózatot, a homlokzaton levő kábeleket pedig az úgynevezett műszaki csatornába fektetik. Eltávolítják a cementvakolatot, meghagyják az eredeti vakolatot, és újracsinálják a murális díszítéseket. Emellett restaurálják az eredeti faelemeket. A helyi költségvetésből finanszírozott befektetés megvalósítására nyolc kalendarisztikus hónapot szánnak. A becsült érték 3,7 millió lej.
A vonatkozó előterjesztésről január 29-i ülésén szavaz az önkormányzati képviselő-testület. Amennyiben elfogadja, a tenderpályázati felhívást február 5-ig kiposztolják az elektronikus versenytárgyalások honlapján. A mozaikcserére egy későbbi szakaszban újabb közbeszerzési eljárást fognak lebonyolítani.