Felújítják a vár két bástyáját

Felújítják a vár két bástyáját
Megkezdődött a nagyváradi várban a felújítási munkálatok következő szakasza. A pénzt az EU biztosítja, a határidő harminc hónap. Tegnap a helyszínen tájékozódtunk a részletekről.


Falbontás zajlik épp a nagyváradi várban: egy cég emberei dolgoznak, nem messze a főbejárattól. Ottjártunkkor épp Mihálka Nándor régész egyeztette a terveket és az egyes megoldásokat az építésvezetővel. Kérdéseinkre utóbbi, azaz Nemes Balázs, a várbeli munkálatok irányítója elmondta: a Bethlen és a Csonka bástya rekonstrukciója zajlik, valamint a köztük lévő falé. A munkálatokat most kezdték meg, időtartamuk 30 hónap, a kivitelező pedig a Selina. Jelenleg egy régi épület maradványát bontják, aminek a helyén felújított létesítmény áll majd: az alagsorában lesz mosdó, ahova egy alagúton át a várárokból is be lehet majd jutni, fölötte pedig konferenciaterem lesz. Az adott épületet kazamatának nevezik, de az alagsort régebben istállónak használhatták, erre utal az, hogy találtak ott most itatókat.

Romosak voltak

A munka áfával együtt 9 millió lejbe kerül, és az Európai Unió támogatja anyagilag ezt a felújítást is. Mint ismeretes, eddig a vár belső épületeit újították fel, ugyancsak az EU által biztosított pénzből. Összesen 87 millió lejt biztosított az unió a nagyváradi vár rehabilitációjára. A bástyák nagyjából egy időben épültek, a Csonka bástya építése viszont a 16. században majdnem 50 évig állt, a pestisjárvány okozta nehézségek miatt. A legleromlottabb állapotban most épp az említett két bástya van. Az évszázadok alatt ezek az objektumok, de a köztük lévő falak is mélyen megrepedtek, ráadásul a tetejükön néhol túl súlyos kövek, illetve betondarabok vannak, amelyek miatt a konstrukció egyensúlya sem a legbiztosabb. A falakat átfogóan megerősítik most, mivel minden tanulmány azt mutatta ki, hogy ez elengedhetetlen.

Szeghalmi Örs