Felújítják a homlokzatot

Felújítják a homlokzatot
Néhány hete elkezdődött a Bihar megyei Tanfelügyelőség homlokzatának felújítása, a tervek szerint december végéig tart a munka, tudatta Claudiu Damian, a tanfelügyelőség szóvivője.

Míg tavaly a tető felújítása zajlott, az idén az utcafronti, valamint a belső udvar felőli homlokzat felújítása került sorra. A munkálatok első szakasza 255 ezer lejbe került, az idén pedig a felújítás áfa nélkül további 400 ezer lejbe kerül; mindkét összeget állami költségvetésből fizetik ki. Mint megtudtuk, a vakolás és festés mellett a földszinti nyílászárókat is kicserélik – természetesen fakeretes ablakokat szerelnek fel, ugyanis az épület Nagyvárad történelmi központja épületegyüttesének részét képezi. Adrian-Călin Fericean tanfelügyelőségi szakreferens elmondta, a munkálatokat a Vitan Exim végzi és nagyjából a felénél tartanak. Bíznak benne, hogy nem áll be a fagy és december 28-ig végeznek.

Nagy szükség volt a felújításra, ugyanis az épület rossz állapotban volt, s például a homlokzatot utoljára a negyvenes években újították fel, tudtuk meg. Az épületet annak idején a római katolikus püspökség rendelte meg – Szaniszló Ferenc püspök 1866-ban tervpályázatot hirdetett meg, melyet Guttmann József építész nyert meg. A rehabilitálási tervben foglaltak szerint eklektikus stílusban épült, új-klasszikus elemekkel. 1867-ben emelték fel, s az első években a Szent József Intézetnek adott otthont, majd a premontrei (jelenlegi Mihai Eminescu) gimnázium bentlakása volt ott, jóval később vált a tanfelügyelőség székhelyévé. Amint Alin Novac-Iuhas Bihar megyei főtanfelügyelő nyilatkozta, az épület felújítása mandátumának fontos részét képezte, s köszönettel tartozik azoknak, akik segítséget nyújtottak a pénzalapok előteremtésében.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .