Felújítják a December 1. téri bölcsődét

Felújítják a December 1. téri bölcsődét
Egy nagyszabású uniós projekt keretében teljesen felújítják és egyúttal bővítik is a nagyváradi 1. sz. bölcsődét. Napokon belül kezdődik a munka, tudatták a csütörtöki sajtótájékoztatón.

 

Amint Ovidiu Mureșan nagyváradi alpolgármester elmondta, a munkálatok nyomán nyolcvannal bővül a helyek száma a December 1. tér 9. sz. alatti 1. sz. bölcsődében, így 120 gyereket tudnak majd fogadni a felújított létesítményben. Ez is része azon törekvéseiknek, hogy elegendő bölcsődei helyet tudjanak biztosítani Nagyváradon; az elkövetkezendőkben a rogériuszi létesítményeket igyekeznek majd bővíteni, korszerűsíteni.

Munkálatok

A projekt teljes értéke több mint hárommillió lej, ebből a város önkormányzata 79.124 lejt fizet ki, a többi pedig vissza nem térítendő kölcsön – tudatta Dumitru Sim kommunikációs vezető – azonban a Dan&Dan cég, amely a legjobb ajánlatot tette, a rendelkezésükre álló pénz 62,4%-ból fogja elvégezni a munkálatokat.

A felújításra 22 hónap áll rendelkezésükre. Ez alatt az idő alatt 902,69 négyzetméter beépített területet fognak korszerűsíteni: többek között megváltoztatják a helyiségek felosztását, kicserélik a fűtési és a vízvezetékeket, az elektromos berendezést, s az épületet manzárdosítják is, de ugyancsak a projekten belül minden felszerelést és tartozékot kicserélnek, „az ágyneműktől a számítástechnikai berendezésekig”. A projekt részét képezi a speciális, mozgáskorlátozottak számára készült feljárók kiépítése is.

Mint megtudtuk, mostanáig két bölcsődei csoport működött itt, valamint a Down-kórosok egyesülete, amely azonban 2011 folyamán új székhelyet kapott. Ioana Florea, az ASCO igazgatója elmondta: a két csoport a 49. sz. óvodába költözött ideiglenesen, s az alkalmazottak szintén itt dolgoznak a projekt befejeztéig.

Új munkahelyek

A felújított bölcsődében 19 új munkahely létesül, hangzott el. Ioana Florea azt is kihangsúlyozta: sok szülő egész egyszerűen fél gyerekét egy ósdi, felújítatlan létesítményekbe íratni, így várhatóan a korszerűsítéssel egyidejűleg a kérvények száma is nőni fog.

A későbbiek során az újságírók megnézhették az 1. sz. bölcsődét jelenlegi állapotában. Mint láttuk, van egy elfogadhatóan felújított része is, ahol hőszigetelő nyílászárókat szereltek fel és a padlózatot is felújították, azonban az épület legnagyobb részére igencsak ráfér a felújítás.

Neumann Andrea

Címkék: ,